Amerikai reggeli fehér háttéren

Meglepő oka lehet annak, ha nem vagy reggelente éhes

A reggeli lehetőség arra, hogy feltöltsük a testünket tápanyagokkal és energiával a nap kezdetéhez. Ez összefüggésben van a jobb agyi teljesítménnyel és az egészségesebb étkezési szokásokkal. Azonban nem mindenki kezdi éhesen a napot - sőt, néhányan azt mondják, hogy reggel nincs étvágyuk, amely Marisa Hope wellness-edző szerint annak a jele lehet, hogy a szervezetünk küzd.

„Az, hogy reggel vagy ébredés után órákig nincs étvágyad, NEM pozitív dolog. Ez gyakran a megemelkedett kortizolszint, a vércukorszint kiegyensúlyozatlanságának és a lomha májnak a jele. Az étvágy, különösen reggel, jó dolog. A májunk csak annyi elraktározott glükózt tud tárolni, amíg nem kell más forrásokat megcsapolnia üzemanyagként (a megemelkedett kortizol a saját szöveteink lebontásához)”

– írta egy, az Instagramon posztolt videója mellé Hope.

Hozzátette ez elnyomott anyagcseréhez és hormonális egyensúlyhiányhoz vezet.

Az edző azt tanácsolta követőinek, hogy először is hagyjanak fel a koplalással, másodszor pedig kezdjenek el enni ébredés után.

„A reggeli éhségérzeted visszatér a túlórához, amint következetesebben elkezdesz ébredés után enni. Tápláljátok a testeteket, királynők, [...] ez nem orvosi tanács - de a legtöbb nőnek jót tesz a következetes táplálkozás.”

Egyes szakértők szerint azonban az ébredés és az éhségérzet nem mindig rossz jel. Kristi Ruth regisztrált dietetikus elmondta, elég gyakori, hogy az ember úgy ébred, hogy nem érzi magát éhesnek. Úgy gondolják, hogy ezt a hormonok és az okozza, hogy valaki mennyit evett előző nap vagy este.

Más szóval, ha késő este nagyot eszel, az csökkentheti az éhségérzetedet másnap reggel. Ezt Tara Tomaino dietetikus is alátámasztotta, aki a következőket mondta:

A kortizol természetes módon megemelkedik reggel. A magasabb kortizolszint reggel segít felébredni és felkelni, hogy elkezdjük a napunkat. A vércukorszint alvás után alacsony, mert több órája nem ettünk. Ez normális. A máj alvás közben dolgozik, hogy a vércukorszintünk egészséges szinten maradjon, hogy működőképesek maradjunk. Emellett a vércukorszint reggel alacsonyabb lehet, ha az este elfogyasztott utolsó étkezés magas szénhidrát- vagy finomított cukortartalmú volt.

Nem baj, tehát, ha reggel nem érezzük magunkat éhesnek, de ha nincs étvágyunk és más tüneteket is tapasztalunk, akkor lehet, hogy jobb, ha beszélünk egy egészségügyi szakemberrel.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock