Gyűrű tisztító női kéz, körülötte ékszerek

Te milyen gyakran tisztítod az ékszereidet? Ennyiszer kellene

Ahhoz, hogy sokat hordott ékszereink hosszú ideig jó állapotban maradjanak, megfelelő gondoskodásra van szükségük.

1. Ismerjük az ékszerünket

Sok embernek fogalma sincs arról, hogy kedvenc ékszerük miből készült.

Rachel Akmakjian, a BriteCo ékszerészekkel való kapcsolattartásért felelős igazgatója szerint megfelelő gondozással, ugyanolyan lesz az ékszerünk, mint új korában. A megfelelő ápolás azonban anyagtól függően változik.

A finom ékszerek általában ezüstből, aranyból vagy platinából készülnek. Ezek általában drágábbak és tartósabbak, akár évtizedekig is jó állapotban maradnak és továbbadhatók a következő generációknak, ha megfelelően bánunk velük.

A sterling ezüst rezet tartalmaz, amely zöldre színeződhet, ha vegyi anyagokkal, alkoholokkal és szulfátokkal érintkezik, amelyek olyan gyakori bőrápolási termékekben találhatók, mint a parfümök, olajok, testápolók és fényvédő krémek. Az arany önmagában nem korrodálódik, de rézzel, ezüsttel, palládiummal, cinkkel vagy más ötvözettel keveredve (mint a legtöbb csat, függetlenül attól, hogy mennyire tiszta a lánc), károsodást okozhat.

A drágaköveket és féldrágaköveket tartalmazó ékszereknél a felhalmozódásra érdemes figyelni, amely rosszat tehet a köveknek, de a parfümök és testápolók is károsíthatnak egyes drágaköveket. Az opálon például pókhálót utánzó repedések keletkezhetnek, a gyöngyöknél pedig a pergamen (belső réteg) lekophat.

A divatékszerek viszont olcsóbb, közönséges fémekből, például sárgarézből és acélból készülnek, így sokkal érzékenyebbek és hajlamosabbak a megfakulásra. Az aranyozott darabok (nem nemesfémek, amelyeket vékony aranybevonatú réteggel borítanak) és az aranyozott ezüst ebbe a kategóriába tartoznak, mivel nem kell sok ahhoz, hogy ezt a vékony aranyréteget eltávolítsák.

Az ékszerek károsodásának leggyakoribb okai

Néhány mindennapi tevékenység könnyen árthat az ékszerek tartósságának, például ha nem vesszük le azokat fürdéskor. A finom ékszereknél ez nem jelent problémát, de egy divatékszer vízbe merítése elég ahhoz, hogy az elszíneződjön, ami visszafordíthatatlan.

Ha uszodába megyünk, minden ékszert hagyjunk az öltözőben, mivel a vízben lévő klór nemcsak a hajunkra, hanem az ékszereinkre nézve is káros, különösen, ha kapocs van rajtuk. Még ha egy-egy darab 18 karátos aranyból vagy platinából készült is, azok a kapcsok más fémek lehetnek, és elkezdhetnek rozsdásodni.

A már említett, illatosított krémek és parfümök olyan alkoholokat tartalmazhatnak, amelyek kopást okoznak a divatékszereken.

Alvás közben sem érdemes viselni az ékszereket, mert a test izzadtsága megtapadhat azokon, ami mattít, kifakít, a forgolódás miatt pedig meglazulhatnak vagy beakadhatnak a kövek.

Mivel edzés közben is megizzadunk, aközben se viseljünk ékszert. Az izzadság savas kémhatású, és reakciót okozhat a fémmel, például színváltozást és kopást. Ez leginkább a divat- vagy sterlingezüst ékszereket érinti.

Az ékszereid tisztán tartása

Ha épp nem viseljük őket, tároljuk puha, például bársony- vagy bőrtálcán az ékszereinket. Üvegben semmiképp, különösen, ha drágakő van az ékszerben, mert a kőtől függően az üveg megkarcolhatja azt, vagy fordítva.

A finom ékszereknek több tisztításra van szükségük, hogy ragyogóak maradjanak. A mindennapi darabok esetében a havi tisztítás az ideális, míg a különleges alkalmakra szánt finom ékszereket ritkábban is lehet tisztítani, mivel – megfelelő tárolás esetén valószínűleg nincsenek kitéve sérüléseknek.

Finom ékszerek tisztítása: Áztassuk őket 5-10 percre, mosogatószerrel összekevert, meleg vízbe, hogy a szennyeződések és a törmelékek fellazuljanak (egyszerre csak egy darabot, hogy az ékszerek ne karcolják meg egymást. Finoman súroljuk meg egy puha fogkefével, hogy eltávolítsuk a törmeléket, majd öblítsük le tiszta vízzel.

Divatékszerek: Semmiképp se áztassuk őket vízbe, mivel az kopáshoz vezethet. Ehelyett egy fogkefe segít eltávolítani a törmeléket, és egy enyhén nedves, puha ruhával, például egy régi pólóval vagy mikroszálas törülközővel enyhén le lehet polírozni.

A házi tisztítás mellett is érdemes évente szakemberhez vinni a finom ékszereket, akik forró gőzt használnak, és ultrahangos tisztítóba helyezik az ékszereket, amely speciális oldatot és rezgést használ a mélyebb tisztítás érdekében.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock