kicsi elefántborjú

Több elefántbébi születik Afrikában a pandémia óta

A covidjárvány több millió ember életét befolyásolta negatív irányba, és rengeteg mindent tönkretett. Azonban ez a szünet nagyon jót tett a legtöbb szavannai állatnak: többek között az elefántok száma hihetetlen nagyot ugrott az eddigi évekhez képest.


A bezártság, a turizmus hiánya, valamint a rendeletek miatt lecsökkent orvvadászat a legtöbb fajnál nagyobb szaporulatot eredményezett. Az adatok megvizsgálásáért a Turisztikai és Vadvédelmi Minisztérium a Kenya Wildlife Service-szel közreműködve elindították Kenya vadállatállományának a legelső összeszámlálását. A két hónapos projektet a Wildlife Research & TrainingInstitute végezte. A New York Post cikke szerint az a tervük, hogy a jelenlegi adatok képezik majd az alapját a jövőbeli számításoknak.

Az állatfajok többségénél meglepő adatok születtek. A zsiráfok számát nézve negyvenkilenc százalékos növekedést figyelhetünk meg az elmúlt három évben, így már több, mint 34 ezer példány van az országban (Kenya egyébként háromfajta zsiráfnak ad otthont). Ebből is látszik, hogy a veszélyeztetett fajok védelmére kiszabott szigorú törvények meghozzák a kívánt eredményeket.

A számlálás legszembetűnőbb eredménye a kiselefántokra vonatkozik, hiszen 2020-ban több mint 200 bébi született. Őket beleszámítva a populáció nagyjából tizenkét százalékkal emelkedett, jelenleg 36 169 példány van belőlük. Az eredmény nagyban köszönhető a vírus miatti kevesebb utazónak, valamint az elefántvadászat visszaszorítására tett nemzeti erőfeszítéseknek.

kicsi elef\u00e1ntborj\u00fa

Fotó: Unsplash/Glen Carrie

Az emberek állatokra és élőhelyekre gyakorolt hatása azonban továbbra is nagyon nyilvánvaló, hiszen az orvvadászok gépfegyverrel vannak felfegyverkezve. A kutatás során előállt információktól azt remélik, hogy látva őket a kormány engedni fog a természetvédelmi és turisztikai politikának. Hosszútávon is meg akarják tartani ezt a felfelé ívelő tendenciát, azonban ehhez még szigorúbb előírásokat kell bevezetni.

Nyitó: Unsplash/Hu Chen