Egy lány esernyővel a kezében egy sárga háttér előtt

Mitől lesznek az emberek elégedettek az életükkel?

Sokan azonnal összekeverik az elégedettség érzését a pillanatnyi boldogsággal, pedig bőven van különbség a kettő között. Mitől lehet általánosságban egy ember elégedett a saját életével? Milyen hatások követik ezt a megnyugtató érzést?


A pillanatnyi boldogság egy eseményt vagy történést követ. Az elégedettséget tapasztaló emberek hajlamosabb olyan állításokat tenni, hogy az életkörülményeik tökéletesek az elvárásaikhoz képest, valamint nem tudnának olyat mondani, amin változtatnának a múltjukban, illetve úgy érzik, már megkapták és elérték azt, amire vágytak.

Ez az érzés összességében több pozitív hatással is társulhat. Szakértők korábban már bebizonyították, hogy a depresszió és a fizikai rendellenességek kialakulásának esélye is jelentősen csökkenhet általa, emellett nagyobb optimizmussal és magabiztossággal társulhat a mindennapokban.

A pénz, a karrier és a külső megjelenés mind olyan dolgok, melyeket befolyásolhatnak az emberek, így amennyiben ezek passzolnak a személyes preferenciákhoz, akkor az adott illető közelebb áll az általános elégedettséghez, mint sokan mások. Mindezeken túl viszont vannak olyan tényezők, melyeken nem lehet egykönnyen módosítani.

A PsyBlog cikkében leírtak alapján a megváltoztathatatlan körülmények elfogadása és az azokhoz való alkalmazkodás sokat segít végsősoron a cél, vagyis a megnyugvás, az elégedetten hátradőlés elérésében.

Egy tanulmány szerzői közel 13 ezer 50 év feletti alanyt kértek fel együttműködésre. Kezdetben arra bíztatták őket, hogy számoljanak be egészségügyi állapotukról és a jóllétükről. A szakértők 4 év elteltével ismét felkeresték a résztvevőket.

Egy l\u00e1ny az \u00fattest k\u00f6zep\u00e9n ugrik egyet

Fotó: Unsplash/Alexei Scutari

A kinyert adatok alapján megállapították, hogy akiknek javult az elégedettsége, annak a fizikai és a mentális egészsége is fejlődött a szünet alatt.

A tanulmány első számú szerzője, Dr. Eric Kim így nyilatkozott az eredmények jelentőségéről:

„Bár az életelégedettséget a genetika, a társadalmi tényezők és a változó életkörülmények alakítják, egyéni szinten és nemzeti szinten kollektíven is javítható. E tanulmány eredményei azt sugallják, hogy az élettel való elégedettség értékes célpontot jelent a politikai döntéshozók számára, amelyet figyelembe kell venniük a fizikai, pszichológiai és viselkedési egészségi eredmények politikai szintű javításakor."

Nyitókép: Unsplash/Edu Lauton