Élelmiszer-hulladékokból készült vízszűrő

Élelmiszer-hulladékból vízszűrő? Simán!

A New York-i Pratt Institute végzős hallgatói által tervezett vízszűrők teljes egészében saját konyháikból származó hulladék felhasználásával készültek.

A Strøm nevű négydarabos termékcsalád a Brita szűrőpatronok fenntartható helyettesítőjét, a poharakba vagy palackokba tölthető tisztító pálcákat, valamint egy öntisztító kancsót is tartalmaz. A hagyományos vízszűrők műanyag patronokban elhelyezett aktív szénből állnak, melyek általában nem megújuló szénből és kőolajból származnak.

Ennek fenntarthatóbb alternatívájaként fejlesztett ki Charlotte Böhning és Mary Lempres egy új, fosszilis tüzelőanyagmentes anyagot. Ezt úgy állítottak elő, hogy az élelmiszer-hulladékot szén-dioxid-tartalmú bioszénné alakították, mely természetes gyantákkal ötvözve hőre lágyuló műanyaggá alakítható.

A kapott kompozit egyszerre szolgál szűrőként és edényként is, és ellentétben a hulladéklerakókba kerülő, évi 100 millió polipropilén patronnal, egyetlen hónap alatt lebomlanak a talajban.

Az aktív szenet a víztisztításban használják nagy porozitása miatt, és képes különféle szennyeződések, köztük baktériumok, peszticidek és akár nanoműanyagok felszívására is.

Böhning és a Lempres anyaga hasonló hatást ér el a bioszén használatával, melyet banánhéj, juhcsont és egyéb élelmiszer-hulladékok elégetésével készítenek el egy speciális kemencében. Ez, a pirolízisnek nevezett folyamat nem engedi, hogy a biomasszában lévő szén égés közben szén-dioxidot képezzen, hanem porózus, nagy nedvszívó képességű szénné alakítja át, miközben véglegesen elraktározza az élelmiszerekben lévő szenet, amely egyébként felszabadult volna a bomlás során.

A két diák szerint termékeik nemcsak megegyeznek, hanem felülmúlják a hagyományos szűrőket, ráadásul az általuk használt anyag megfizethetőbb és hozzáférhetőbb, mint az aktív szén, mivel hulladékanyagokból készül és tovább is használható.