egy mosolygó nő a hűtőbe nyúl egy citromért

Ezeket az élelmiszereket mindenképp dobd ki a hűtődből áramkimaradás után

Az egyik legrosszabb forgatókönyv: az áram elmegy 12 órára, és a hűtőszekrényed tele van élelmiszerrel. Minden mehet a szemétbe egyből? Lassan a testtel! Adunk pár élelmiszerbiztonsági tippet, hogy tudd, mit tarthatsz meg, és mit kell feltétlenül kidobnod.


Mennyi ideig maradhatnak meg az élelmiszerek a hűtőben áram nélkül?

Ha az ajtók zárva maradnak, a hűtőszekrényben lévő ételek legfeljebb még négy óráig fogyaszthatók. Próbáld meg minél kevesebbszer kinyitni a hűtőszekrényt, hogy tovább megmaradjon a hideg belső hőmérséklet. Ha még nincs, itt az ideje, hogy vásárolj egy készülékhőmérőt, hogy megbizonyosodj arról, hogy a hűtőszekrény hőmérséklete biztonságos; az 1 és 3 fok közötti hőmérséklet az optimális.

Milyen élelmiszerek fogyaszthatók biztonságosan négy óra elteltével?

Ha négy óra múlva sincs áram, a hűtőszekrényben lévő ételeket még legfeljebb két órán át fogyaszthatod − feltéve, hogy a hűtőszekrény belső hőmérséklete a biztonságos zónában van. Tedd fel a kérdést:

Ha ezt az ételt egy grillpartira vinném, és egész nap kint állna, akkor is megenném?

Ha még mindig bizonytalan vagy, nézd meg praktikus útmutatónkat arról, hogy mit dobj ki, és mit tarts meg.

​Kidobandó ételek

  • Hús, baromfi és tenger gyümölcsei: beleértve a főtt (csemegehúsok, hot dogok), a nyers és az ezeket tartalmazó ételeket, például a pörkölteket, ragukat, salátákat és tésztákat.
  • Tejtermékek: minden tej alapú termék, például joghurt, tejföl, tejszín, krémsajt, ricotta, valamint az ezeket a termékeket tartalmazó élelmiszerek, például sajttorta, cannoli és bébiétel, ha felbontották.
  • Tejalternatívák: bármilyen fajta, például zab, mandula, szója, kókusz stb.
  • Tojás: beleértve a nyerset, a főttet és a tojással készült ételeket.
teli h\u0171t\u0151

Fotó: Shutterstock

  • Sajt: bármilyen lágyabb sajt, akár tömb, akár reszelt formában.
  • Tofu és növényi alapú húspótlók
  • Gyümölcsök és zöldségek: bármilyen már feldarabolt, főtt, vagy előre megmosott nyers zöldségek, friss gyümölcslevek.
  • Tészták: beleértve a pizzatésztát, süteménytésztát, hűtőszekrényben tárolt tekercseket és kekszeket.
  • Fűszerek: majonéz, tejszínes öntetek, paradicsomszósz, osztrigaszósz, ha nyolc vagy több órán át 10 fok felett marad.

​Megtartandó élelmiszerek

  • Tejtermékek: vaj, margarin.
  • Sajtok: kemény sajtok, mint a svájci, parmezán vagy pecorino romano, tömbben, szeletelve vagy reszelve.
  • Gyümölcsök és zöldségek: beleértve a fűszernövényeket; nyers és egész, konzerv vagy szárított gyümölcsöket.
  • Pékáru: kenyér, zsemle, bagel, muffin, tortilla és sütemény.
  • Fűszerek: ketchup, mustár, csípős szósz, lekvár, zselé, dióvaj, ecetes öntetek, savanyúságok és olajbogyó.

Áramkimaradás esetén a fagyasztott élelmiszerek tovább eltartanak, mint a hűtöttek. Egy teli fagyasztó esetében akár 48 órával, egy félig teli esetében pedig 24 órával számolhatsz, feltéve, hogy az ajtót zárva tartod. Ahogyan a testek is megőrzik a meleget, amikor összebújnak, a fagyasztott élelmiszerek csoportosítva segítenek fenntartani az ideális hőmérsékletet.

Nyitókép: Shutterstock

(Good Housekeeping)