empty shopping cart

3 fontos élelmiszer, ami eltűnhet a polcokról az orosz-ukrán háború miatt

Sajnos ahogy egyre hosszabbodik a fegyveres konfliktus a szomszédunkban, úgy gyűrűzik be a háborús állapot a mindennapjainkba is. Van három olyan alapvető élelmiszer, amivel Ukrajna és Oroszország látja el a világot, és amelyek ellátási lánca most veszélybe került.


Az orosz-ukrán háború gazdasági hatásait egyre jobban látni a hírekből, és a megszokott, hétköznapi életünket is hamarosan egyre jobban befolyásolja.

Ahogy a vince.hu megírta, hogy erős mezőgazdasága miatt mind Ukrajna, mind Oroszország hatalmas mennyiséget exportál bizonyos árukból, azok előállítása és külföldre szállítása most veszélybe került, így arra kell számítanunk, hogy bizonyos áruk teljesen eltűnhetnek a boltokból, vagy ha lehet is őket kapni, jelentősen megdrágulnak.

De mi ez a három alapélelmiszer?

Ahol változásokra kell számítanunk, az a búzából, kukoricából és napraforgóból készülő élelmiszerek.

Ukrajna és Oroszország ugyanis a világ búzakivitelének mintegy 29 százalékát, a világ kukoricakészletének 19 százalékát és a világ napraforgóolaj-kivitelének 80 százalékát adja.

Nemcsak a termelés és a szállítás ütközik nehézségekbe, de olyan verzió is előfordulhat, hogy Oroszország a vele szemben bevezetett szankciók miatt korlátozza majd az áruk exportálását.

Mit jelent ez a magyaroknak?

A jelentések szerint az orosz búzaexport 70%-a közel-keleti és afrikai vevőknek ment, akik most kénytelenek lesznek más forrás után nézni. Ez a legrosszabb esetben áruhiányhoz is vezethet a világban, de minimum nagy áremelkedéshez.

Ez különösen érzékenyen érinti a vásárlókat az infláció miatt egyébként is az egekbe szökött árak miatt: a jelentések szerint a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal voltak magasabbak idén januárban, mint egy évvel előtte. Az élelmiszerek különösen sokat drágultak: 10,1, ezen belül az étolajé 33,4 százalékkal nőtt.

Abból a szempontból talán jobb a helyzet hazánkban, hogy legalábbis a pékáruk alapját képező liszt rendelkezésre áll: Magyarország gyakorlatilag önellátó búzából és kukoricából, sőt jelentős mennyiséget exportál még ezen felül, miközben az import elenyészőnek mondható.