Csökkentheti a szívroham kockázatát az elhízás ellen kifejlesztett oltás

Csökkentheti a szívroham kockázatát az elhízás ellen kifejlesztett oltás

Egy új tanulmány szerint az elhízás kezelésére kifejlesztett injekció csökkentheti a szívroham és a sztrók kockázatát, függetlenül attól, hogy mennyit fogynak a gyógyszer szedése alatt.


Kutatók egy vényköteles étvágycsökkentő gyógyszer, a szemaglutid hatásait vizsgálva megállapították, hogy az elhízás elleni injekció felnőttek millióinak szív- és érrendszeri egészségére is jótékony hatással lehet.

A kutatócsoportot vezető John Deanfield professzor szerint a generikus gyógyszer pozitív hatással lehet a vércukorra, a vérnyomásra vagy a gyulladásra, valamint közvetlen hatást gyakorolhat a szívizomra és az erekre.

A University College London (UCL) ötéves tanulmánya a szemaglutidot gyártó Novo Nordisk által végzett, 41 országból 17 604, 45 év feletti felnőtt adatait felhasználó Select vizsgálat elemezte.

Deanfield a tanulmánynak a velencei Európai Elhízástudományi Kongresszuson (ECO) történő bemutatása előtt elmondta, hogy az eredményeknek fontos klinikai következményei vannak.

„Végre rájöttünk, hogy van egy gyógyszercsoport, amely megváltoztatja a betegség biológiáját, és sok ember javára válik. Ez nagy áttörés volt, és átalakította a kardiológiai gyakorlatot. Most már rendelkezünk ezzel a gyógyszerosztállyal, amely az öregedés számos krónikus betegségét ugyanúgy átalakíthatja.”

Deanfield a Select elemzésében azt vizsgálta, hogy mennyi idő telt el, mielőtt a betegek súlyos szív- és érrendszeri eseményeket, például szívrohamot vagy agyvérzést szenvedtek, valamint hogy kialakult-e náluk szívelégtelenség.

Kiderült, hogy a szemaglutid 20 hetes szedése után a betegek 62%-a testsúlyának több mint 5%-át veszítette el, szemben a placebocsoport 10%-ával.

A szívinfarktus, a sztrók vagy a szívelégtelenség kockázatának csökkenése azonban hasonló volt a testsúlyuk több mint 5%-át vagy annál kevesebbet elveszítető betegeknél és azoknál, akik hízni kezdtek.

A Select vizsgálatban dolgozó kutatók augusztusban megállapították, hogy a szemaglutid ötödével csökkentette a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő elhízott embereknél a szívroham vagy a sztrók kockázatát.

A szakértők már korábban figyelmezttek mindenkit, hogy ez nem jelent gyors megoldást vagy nem helyettesíti a helyes táplálkozást és a testmozgást, és csak orvosi felügyelet mellett ajánlott.

(BBC)

Nyitókép: Shutterstock