Szív formára sztereoszkópot tevő orvosi kéz

A szívroham ritka jele, amit sokan figyelmen kívül hagynak

Egyes gyomortünetek, például a hányinger a szívroham jelei lehetnek.

A hányinger mint szívrohamot jelző tünet, hajlamos némileg attól függeni, hogy melyik ér érintett, magyarázta Dr. Sean Heffron, a NYU Langone Health kardiológusa. Emellett a hányinger és hányás gyakrabban fordul elő nőknél.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint a nőknél jelentkező egyéb szívrohamra utaló jelek közé tartozik az állkapocsfájdalom, a nyaki fájdalom, a tompa mellkasi diszkomfortérzés, a felső hasi fájdalom, a hátfájás és a túlzott fáradtság.

A szívroham a nőknél egészen másképp nézhet ki, mint a férfiaknál, ennek következtében az érintettek és az orvosok sem veszik azt mindig komolyan.

Hogyan állapítható meg, hogy a hányinger a szívroham része-e?

Heffron tapasztalatai szerint ritkán fordul elő, hogy a hányinger lenne a szívroham egyetlen tünete.

Természetesen, a szívroham messze nem a hányinger leggyakoribb oka, mutat rá Heffron. Az ételmérgezés, a gyomorhurut és az utazási betegség sokkal gyakoribb bűnösök. Ha azonban a hányinger vagy hányás mellett további, a szívrohamra jellemző tüneteket is észlelünk, mint mellkasi fájdalom, izzadás, szívdobogás vagy szédülés, az aggodalomra adhat okot.

Ez duplán igaz, ha valaki a szívbetegség kockázati tényezőivel, például magas vérnyomással, magas koleszterinszinttel vagy cukorbetegséggel küzd.

Ezen további tünetek hiányában a hányinger valószínűleg nem ad okot rendkívüli aggodalomra. Heffron szerint kivételes esetben fordul elő, hogy a hányinger az egyetlen tünet, de ez nem annyira gyakori.

Heffron az American Heart Association's Life's Essential 8 ellenőrző listáját ajánlja forrásként a szív- és érrendszeri egészségé fenntartásához vagy javításához.

Itt a legjobb gyakorlatok közé tartozik a teljes értékű élelmiszerekben, gyümölcsökben, zöldségekben és sovány fehérjékben gazdag étrend, az elegendő testmozgás, olyan tényezők kezelése, mint a koleszterinszint, a vérnyomás és a vércukorszint, elegendő alvás és a dohányzás mellőzése. Mindezek a magatartásformák segíthetnek megőrizni szívünk egészségét.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock