Egy kalapos hölgyről készített fekete-fehér fotó

Miért hallják néhányan elhunyt szeretteik hangját? Tanulmány kereste a választ

A paranormális jelenségek észlelése nagy tudományos érdeklődésre tart számot az antropológusok körében, valamint a hallucinációs élményeket tanulmányozó tudósok számára is. Egy kutatás azokat a tulajdonságokat vizsgálta, melyek hajlamosabbá teszik az embert ilyen spirituális tapasztalásokra.


A 2021-ben közzétett tanulmány szerint a feladatokban való nagyfokú elmélyülés, a gyermekkori szokatlan hallási élmények és a fogékonyság a hallucinációkra jellemzően felírható a médiumoknak nevezett emberek aktájába. A tisztánlátás és a tisztán hallás spiritiszta tapasztalatai olyan jelenségek, melyeket a személyek nem tudnak külső ingerekkel megmagyarázni, így a holtak lelkeinek tulajdonítják őket.

A kutatást Peter Moseley és Adam Powell pszichológusok végezték. A munkálatok során 65 tisztánlátó személyt kérdeztek a tapasztalataikról és a képességeikről, mellettük pedig 143 — közösségi médián felkért — hétköznapi személytől is megkérdezték ugyanazokat. Az átfogó felmérésnek köszönhetően a szakértők megtudhatták, mi különbözteti meg a spiritisztákat az átlagtól.

A médiumok nagyjából fele számolt be arról, hogy napi szinten észleli a titokzatos hangokat, ezzel szemben viszont a 79 százalékuk állította, hogy az élmények a mindennapi életükhöz tartoznak. Az is kiderült, hogy jelentős részük a fejükben észlelte a jeleket, míg a spiritiszták 31,7 százaléka kívülről hallotta a hangokat.

A lemért adatok szerint a tisztán halló emberek sokkal nagyobb mértékben hittek a paranormális élményekben, mint mások, összességében pedig fiatalon, nagyjából 21 éves korukban tapasztalták az első észleléseket. Mindemellett nagy arányban tapasztaltak hallucinációszerű élményeket, mint a kontrollcsoportként funkcionáló alanyok.

A kutatásban kifejezték, hogy a spiritiszták túlnyomó része egyáltalán nem hallott korábban erről a fogalomról, csupán később, a témában jobban elmélyülve bukkantak rá. Mindez azt jelenti, hogy a tapasztalataikra nem találtak más, mindent átfogó magyarázatot, ezért fordultak a médiumlét felé.

„Eredményeink sokat mondanak a tanulásról és a vágyakozásról. Úgy tűnik, résztvevőink számára a spiritualizmus tételei értelmet adnak mind a rendkívüli gyermekkori élményeknek, mind pedig a gyakorló médiumként tapasztalt gyakori hallási jelenségeknek. De mindezek az élmények inkább bizonyos hajlamokból vagy korai képességekből fakadhatnak, mint abból, hogy valaki egyszerűen hisz a halottakkal való kapcsolatfelvétel lehetőségében, ha eléggé igyekszik”

— olvashatjuk a kutatók szavait a ScienceAlert cikkében.

A kutatás folytatásaként a szakértőknek jobban el kell mélyülniük a különböző vallási sajátosságaiban, hogy megértsék a hit, valamint a tudományos magyarázatokat igénylő spirituális élmények kapcsolatát.

Nyitókép: Unsplash/Angelina Litvin