Egy űrhajó kilövéséről készített illusztráció

A NASA aggodalmát fejezte ki Elon Musk legújabb rakétaprojektje miatt

A SpaceX legújabb űrhajójának elindítása megrongálhatja azt az egyetlen kilövőállást, mellyel a NASA asztronautákat tud küldeni a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. A NASA aggodalmát fejezte ki a kilövéssel kapcsolatban, a megoldáson pedig már elkezdtek dolgozni.


A Kennedy Űrközpontban található a Launch Complex 39A nevű kilövőállás, melyet egykoron az Apollo-program kilövésire használták az űrhajós Holdra jutatatására. Jelenleg ez az egyetlen hasonló kilövőpont, mellyel a NASA alkalmazottai űrhajósokat küldhetnek az ISS fedélzetére, így a megrongálódása jelentős visszaesést eredményezne az amerikai űrkutatás területén.

A SpaceX ezúttal onnan szeretné folytatni a holdprogramot, ahol az 1970-es években abbahagyták a NASA-nál. A több mint 120 méternél magasabb Starship fedélzetén a Super Heavy hordozórakétával a következő években űrhajósokat akarnak küldeni a Holdra. Amennyiben viszont figyelembe vesszük a SpaceX korábbi próbakilövéseit, akkor a legtöbb esetben egy szerencsétlen végkimenetelt lehet látni.

„Mindannyian felismertük, hogy egy korai meghibásodás, mint amilyen a SpaceX egyik korai repülésénél történt, elég pusztító lenne a 39A számára"

— mondta Kathy Lueders, a NASA munkatársa.

Lueders szerint Elon Musk cégének munkatársai már javában dolgozik azon, miként lehetne véghezvinni a kilövést a 39A felrobbantása vagy megrongálása nélkül. Ehhez valamilyen formában meg kell erősíteni az objektumot. Bár a SpaceX még nem kezdte meg a kilövés előkészületeit, viszont a program elindítása már csak idők kérdése.

„A Starship a jövő hónapban lesz repülésre kész"

— osztotta meg Musk a Twitteren.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism