Szomorú lány egy képet fog

Miért tesznek a boldog emlékek szomorúvá minket?

Ellentmondásosan hangzik, hogy a boldog emlékekre való gondolás szomorúvá tehet bennünket, mégis számtalan ember tapasztalja ezt az érzést.


Ez nem ok nélkül van így, ugyanis a pozitív emlékek negatív érzelmeket okozhatnak a depressziós egyénekben. Ez azt jelenti, hogy azoknál az embereknél, akiknél felmerülhet a depresszió esélye, nagyobb valószínűséggel tapasztalható ez a jelenség.

Ellentétben azokkal az emberekkel, akik még nem tapasztaltak depressziót életük során, ha pozitív múltbeli eseményekre gondolnak, hangulatjavulást vehetnek észre.

De miért van az, hogy a depresszióban szenvedőknek nem ugyanaz a reakciója a pozitív emlékekre, mint a depresszióban nem szenvedőknek?

A kutatók lassan kezdik megfejteni a választ erre a kérdésre. A Psychology Today magazinjában megjelent új tanulmányban rávilágítanak, hogy mik játszanak szerepet a pozitív élmények negatív megélésében.

Az se mindegy, hogyan jutnak eszünkbe ezek az emlékek.

A kutatás során ugyanis kiderült, hogy azokból az emberekből, akik depresszióban szenvednek, vagy szenvedtek a közelmúltban, sokkal erőteljesebb negatív hatást váltott ki a szép emlék, ha spontán módon jutott eszükbe. Amikor szándékosan gondoltak a pozitív emlékekre, akkor sem úgy reagáltak, mint nem depressziós társaik, de lényegesen kevésbé váltott ki szomorúságot.

A múltbeli én másnak érzi magát, mint a jelenlegi.

A múltbeli depresszióban szenvedő egyének érzelmi tapasztalataihoz kapcsolódó másik tényező az volt, hogy mennyire tudtak azonosulni emlékezett énjükkel, azaz azzal a személlyel, akik akkor voltak, mikor az emlékezett pozitív esemény történt.

Azok az emberek, akik a múltban depresszióban szenvedtek, úgy érezték, hogy nagyobb a kontraszt a jelenlegi énjük és a múltbéli között, mint azok, akik korábban nem tapasztaltak depressziót. Ez pedig a pozitív emlékekre adott válaszként intenzívebb szomorúságérzettel társult.

A negatív töprengés a jót rosszra változtatja.

Amikor a depresszióban szenvedők akaratlanul is pozitív múltbeli eseményekre gondolnak, elkezdhetnek töprengeni ezeken az emlékeken, vagy negatív módon értékelni ezeket az emlékeket, amelyek a boldogság érzése helyett a szomorúság érzéséhez járulnak hozzá.

Nyitókép: Shutterstock