Endometriózis

Ezek az ételek és italok ronthatnak az endometriózison

Bár az endometriózis még mindig nem gyógyítható betegség, vannak olyan gyógyszerek, illetve műtétek, amelyek segíthetnek a kínzó tünetek csökkentésében, valamint az életmódbeli változtatások, például az étrend módosítása is sokat segíthet.


Mi az endometriózis?

„Az endometriózis egy összetett, krónikus gyulladásos állapot, amelyben a méhen kívül endometrium szövet van jelen. Ez gyulladáshoz, hegesedéshez és összenövésekhez vezet a kismedencei régióban”

– magyarázza Jessica Horwitz, a Tia, egy országos női egészségügyi klinika klinikai vezetője.

Bár az étrend megváltoztatásával nem lehet megszabadulni az endometriózistól, bizonyos élelmiszerek kerülése segíthet a tünetek javításában.

Lássuk melyek azok az ételek és italok, amiket érdemes elkerülni, ha endometriózis-betegségben szenvedünk.

Laktóz és glutén

Az egészséges életmód körökben gyakran démonizált laktóz és glutén kiválthatja a tüneteket, mivel

„az endometriózis egy szisztémás gyulladásos állapot. A glutén, a tejtermékek és a laktóz súlyosbíthatja ezt a gyulladást és ronthatja az endometriózis tüneteit”

– mondta Horwitz.

A Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent kutatás azonban megállapította, hogy napi háromnál több adag tej, joghurt, kefir, sajt vagy más tejtermékek fogyasztása összefüggésbe hozható az endometriózis kialakulásának alacsonyabb kockázatával. Fontos tehát, hogy az adott étrendet és a tüneteket orvossal együtt beszéljük át.

Transz-zsírsavak

A transzzsírt annyira egészségtelennek tartják, hogy 2020-ban betiltották az Egyesült Államokban az élelmiszerekben való felhasználását. A tiltás ellenére a mélyhűtött ételek és az olyan termékek, amelyek adagonként 0,5 grammnál kevesebb transzzsírt tartalmaznak, továbbra is nullásként forgalmazhatók, vagyis továbbra is fogyaszthatjuk. Bár néha egy fánk vagy egy szelet sült csirke nem ad okot aggodalomra, a kutatások szerint a transzzsír és a cukor növelheti a gyulladást és az endometriózis kockázatát.

Vörös hús

A vörös húsok fogyasztásának visszaszorítása úgy gondolják, hogy jobb az egészségünknek és a bolygónak is. Egy 2018-as prospektív kohorszvizsgálat megállapította, hogy a hamburger vagy a steak fogyasztása súlyosbíthatja az endometriózis tüneteit. Ugyanez a tanulmány megállapította, hogy a napi két adagnál több vörös húst fogyasztó nőknél 56%-kal nagyobb volt az endometriózis kialakulásának kockázata.

Alkohol

Bár már régóta tudjuk, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás ártalmas számunkra, mégis sokan rendszeresen fogyasztjuk. Az endometriózisban szenvedő nők különösen nehezen emésztik meg a sört, illetve a koktélokat, mivel az alkohol megváltoztathatja a szervezetük ösztrogén-anyagcseréjét, és ez a hormon magasabb szintjéhez vezethet.

„Az alkohol gyulladást okoz, és kölcsönhatásba lép az endometriózis tüneteivel járó ösztrogénképződéssel”

– mondta a szakértő.

Egy 2012-es metaanalízis, amelyet két évvel ezelőtt frissítettek, megállapította, hogy azoknál a népcsoportoknál, akik hetente hét italnál többet isznak, 22%-kal nagyobb az endometriózis kockázata.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock