mobiltolto

Ideje töltőre tenni magunkat! Így tegyünk félre az energia-bankszámlánkra

Időt, pénzt és energiát nem kímélve felkészültél a karácsonyra. A végén pedig a bankszámlád és az energia-egyensúlyt mutató egyenleged is negatív lehet. Ha most őszintén magadba nézel, egy -10-től +10-ig terjedő skálán mennyire tippelnéd az energia-bankszámlád végösszegét?

Minden egyes időpillanatban a belső egyenlegünkön találunk egy bizonyos mennyiségű energiát. Ez természetesen egyáltalán nem állandó, hiszen 5 perc jóga, egy váratlan nevetés vagy egy jó hír fellendítheti a „bankszámlánk” állapotát, míg egy haláleset, szakítás, pénzügyi stressz vagy a munkánk elvesztése nemcsak hogy lenullázza, de a negatív tartományba taszítja az egyenlegünket. De ami biztos: akárhogy is állunk, ez a pillanat tökéletes arra, hogy elkezdjünk félretenni a számlánkra. Ne várjuk meg, amíg lenullázódik, hanem spájzoljunk, amikor épp alkalmunk adódik.

Bár a köztudatban a feltöltődéshez minimum egy wellnesshétvége, egy egzotikus utazás vagy egy masszázs szükséges, valójában egészen kis dolgok is töltenek:

egy tudatos, mély lélegzet; bármilyen mozgás; egy nyugodt kávéivás; zenehallgatás, főzés, ima, egy jóbarát felhívása, a kutyánk megsimogatása vagy egy kedves könyvünkből pár oldal.

Első lépésként tehát kérdezd meg magadtól: 

1. Mi az a három dolog, amiből könnyen, gyorsan tudok töltődni?
2. Mi a legegyszerűbb feltöltődés, amihez bármikor hozzájuthatok?
3. Ebben a pillanatban hogyan tudnék a lehető legjobban befektetni önmagamba?

Ha most az a válaszod, hogy „erre nekem se időm, se erőm”, vagy hogy „egy kis töltés nem oszt, nem szoroz, teljesen le vagyok merülve”, esetleg „annyira sok energiám van, hogy most nem kell félretennem”, akkor érdemes tudatosítani magadban, hogy milyen jó érzés pozitív egyenleggel rendelkezni. Amihez nagyban hozzájárulhat, ha napi rutinná teszed a feltöltődést: pl. együtt énekelsz a zenével, ha kitetted a gyereket a kocsiból, vagy minden este, lefekvéskor felidézel három dolgot, amiért hálás lehetsz, vagy amit jól csináltál.

Mi szívja el az energiádat?

woman lying on top of cliff


Fotó: Kristopher Roller/Unsplash

Emellett fontos tudatosítani azokat a dolgokat, amik viszont lemerítenek. Lehet ez az indulás előtti kulcskeresgélés, egymás sürgetése, változás a napi tervben, de olyasmik is, amit feltöltődésként tartasz számon. Például lehet, hogy egy baráti összejövetel jobban lefáraszt, mint amennyit adni tudott, de a nyaralás is olykor több stressz, mint pihenés. Ha tisztában vagy ezeknek az egyenlegedre gyakorolt hatásával, akkor azt is tudod, mikor van szükséged töltésre, vagy hogy az adott pillanat alkalmas-e arra a nehéz baráti beszélgetésre vagy találkozásra.

Ami lényeges, hogy tudatosítsd, mi az, ami fölött képes vagy kontrollt gyakorolni, ezért érdemes miatta aggódni, és mi az, ami túlmutat a hatókörödön. Például a klímaválságot valószínűleg nem fogod tudni megoldani, de bevezethetsz egy új szokást, amivel kíméled a környezetet.

Konklúzió

Fontos, hogy pozitív energiaegyenleget tarts fönn. Amikor önmagadba invesztálsz, akkor azt üzened a testednek, az elmédnek és a lelkednek, hogy az egészséged és a jólléted prioritást érdemel. Már napi 5-10 perc töltődésnél is érzékelni fogod a megtérülést.

Talán el is jött az ideje, hogy félretegyél egy kis plusz energiát?Szöveg: Baumann Viola
Forrás: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/find-you...
Nyitókép: Markus Winkler/
Unsplash