egy nő sálban kitárja a karjait és becsukja a szemét

6 egyszerű trükk, amivel energetizálhatod magad a téli hónapokban

Kimerülten ébredsz, majd később alig tudod legyőzni a délutáni szundíthatnékot? Ezek annak a jelei lehetnek, hogy különböző életmódbeli tényezők megviselik az energiaszintedet, ami kimerültséghez vezet.


Dr. Alfred Tallia orvosprofesszor elmagyarázta, hogy az alacsony energiaszint legtöbbször orvosolható a napi rutin egyszerű megváltoztatásával. Szerinte az alábbi, kutatásokkal alátámasztott szokások energetizálnak.

​1. Birkózz meg a stresszel!

Nem meglepő, hogy az érzelmi stressz miatt kevésbé érezheted magad élénknek. A stressznek óriási hatása van a fizikai jólétre. Ezért kulcsfontosságú, hogy megtaláld a módját annak, hogy a meditációt vagy a mindfulness-t beépítsd a mindennapi életedbe, akár csak napi öt percre is. Ehhez fontos, hogy olyan megküzdési készségeket találj, amelyek számodra működnek.

​2. Korlátozd a koffeinbevitelt!

Ha fáradtnak érzed magad, csábító lehet, hogy a nap folyamán egy harmadik vagy negyedik csésze kávét is megigyál, hogy felélénkülj. A túl sok koffein fogyasztása azonban paradox hatással járhat, és letargikussá tehet. Ha a nap folyamán nagy mennyiségű koffeintartalmú italt fogyasztasz, az valószínűleg hatással lesz az alvásmintádra, az pedig az energiaszintedre. De a koffeintartalmú italok hirtelen visszaszorítása is okozhat eleinte fáradtságérzetet, ezért fokozatosan csökkentsd a koffein mennyiségét az étrendedben, amíg meg nem találod, hogy neked mi válik be.

​3. Alakíts ki alvási rutint!

egy sapk\u00e1s n\u0151 a szem\u00e9re h\u00fazza az \u00e1gyban az alv\u00f3maszkot

Fotó: Getty Images

Az elegendő alvás kulcsfontosságú ahhoz, hogy a nap folyamán felpörgesd az energiaszinted. Azonban az energikusságot nemcsak az éjszakánként eltöltött alvás mennyisége, hanem annak minősége is befolyásolja. A jó alváshigiénia gyakorlása segíthet abban, hogy nyugodtabban aludj, és másnap több lendülettel indulj. Ilyen a rendszeres lefekvési rutin kialakítása és az éjszakai fények lehalkítása.

​4. Mozgasd át a tested!

Próbálj meg testmozgást beépíteni a napodba − akár csak kis mennyiséget is. Kutatások kimutatták, hogy a napi testmozgás elengedhetetlen az energiaszint növeléséhez. Nem kell súlyokat emelned vagy napi 8 kilométert futni ahhoz, hogy a testmozgás energetizáló előnyeit élvezd. Az alacsony terhelésű mozgás is bizonyítottan növeli az oxigénáramlást és a hormonszintet, ezzel az energiaszintet.

​5. Igyál több vizet!

A dehidratáltság az alacsony energiaszint gyakori oka. A vörösvérsejtjeink oxigént szállítanak. Amikor dehidratáltak vagyunk, a vörösvértest összezsugorodik, és ez csökkenti a sejt teljes oxigénszállító képességét. Az alacsony oxigénszint fáradtságban, ingerlékenységben és nyugtalanságban nyilvánulhat meg.

​6. Ne hagyd ki az étkezéseket!

Ha valaha is kihagytad a reggelit, vagy végigdolgoztad az ebédszünetet, valószínűleg észrevetted, hogy a szokásosnál is bágyadtabbnak érzed magad. Tűzd ki inkább, hogy a nap folyamán tápanyagokban gazdag ételeket és uzsonnákat fogyasztasz, ami növelheti az energiaszintedet! Az agyadnak szüksége van a táplálkozásra ahhoz, hogy valóban megfelelően működjön.

Forrás: HuffPost

Nyitókép: Getty Images