Egy katasztrófa sújtotta terület

„Önpusztító spirálba" került az emberiség az ENSZ szerint​

Az ENSZ rendszeresen ad ki jelentést az elmúlt időszakokban történt katasztrófákról, valamint azok gyakoriságáról és intenzitásáról, a most megjelent információk pedig egyszerre ijesztőek és kiábrándítóak. Nem sok jóra számíthatunk a következő években.


Az Egyesült Nemzetek Szervezete nagyjából kétévente teszi nyilvánossá az adatokat. A katasztrófakockázatok csökkentéséről szóló globális értékelő jelentésnek feladata, hogy felvázolja, miként csökkentheti az emberiség ezeket a jelenségeket. A mostani információk szerint a bolygó népessége jelenleg a saját maga által teremtett földi pokolban él.

Az elmúlt két évtizedben körülbelül 300 közepes és 500 nagy intenzitású katasztrófa sújtott adott területeket évente. Ez a mennyiség 2030-ra nagyjából 560-ra emelkedik majd, mely naponta hozzávetőlegesen 1,5 pusztító eseményt jelent szerte a világon. Azt is meg lehet tudni az adatokból, hogy ez a tendencia nagyban köszönhető az országok vezetőinek közömbös hozzáállásának.

T\u0171zv\u00e9sz egy erd\u0151s ter\u00fcleten

Fotó: Unsplash/Marc Szeglat

„A világnak többet kell tennie azért, hogy a katasztrófakockázatot beépítsük az életvitelünkbe, az építkezésbe és a befektetésekbe, ami az emberiséget az önpusztítás spiráljába sodorja. Kollektív önelégültségünket cselekvésre kell váltanunk. Közösen lassíthatjuk a megelőzhető katasztrófák arányát, miközben azon dolgozunk, hogy a fenntartható fejlődési célokat mindenki számára, mindenhol megvalósítsuk"

— olvashatjuk Amina Mohammed, az ENSZ főtitkárhelyettesének szavait a jelentésben.

A jó hír az, hogy a korábbi években javasolt megelőző protokollok elfogadása és végrehajtása az elmúlt évtizedben már csökkentette mind az áldozatok, mind a katasztrófák által érintettek számát. Ennek ellenére a tragikus események mértéke sokkal nagyobbra nőtt az utóbbi öt évben, mint az azt megelőző szakaszban.

Forrás: Futurism