Vírus ellen támadó nő

2 jel, hogy erősebb az immunrendszered, mint gondolnád

Ez a két személyiségjegy összefügg az erősebb immunrendszerrel.

A pozitív és gátlástalan személyiséggel rendelkező embereknek erősebb az immunrendszere, állapította meg egy tanulmány.

A stabil érzelmekkel rendelkezőknek, akik extravertáltak és nyitottak, szintén kevésbé aktiválódik az immunrendszere, amely arra utal, hogy az egészségesebb, olvasható a PsyBlog cikkében.

Az extravertált emberek hajlamosak a körülöttük lévő világra összpontosítani és akkor a legboldogabbak, amikor más emberek között vannak és amikor aktívak.

Két jel mutat arra, hogy egy személynek pozitív és nyitott a személyisége, ha az alábbi két állítással határozottan nem értünk egyet:

„Gyakran azon találom magam, hogy aggódom valami miatt.”

„Inkább távol tartom magamtól az embereket.”

A következtetések részben egy tanulmányból származnak, miszerint az extravertált és stabil érzelmekkel rendelkező embereknél kisebb a kockázata annak, hogy perifériás artériás betegségben halnak meg.

Ezzel szemben, a spektrum másik oldala, a negatív, gátlásos személyiség a gyengébb immunrendszerhez kapcsolódik. Ezt a negatív személyiséget D-típusúnak is szokták nevezni, ahol a D a distressed (lehangolt) szó rövidítése.

„Az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy az olyan személyiségjegyek, mint az ellenségesség, szintén összefüggésbe hozhatók az ateroszklerózis [plakk-felhalmozódás] súlyosságával és progressziójával a PAD-ban szenvedő betegeknél. Egy másik lehetséges egyéni kockázati tényező ebben a kontextusban a D-típusú személyiség, amely a negatív érzelmek átélésére és az önkifejezés gátlására való együttes hajlamra utal a társas interakciókban”

– magyarázzák a tanulmány szerzői.

A kutatók 184 artériás betegségben szenvedő beteget követtek a kísérlet során. Az eredmények azt mutatták, hogy a D-típusú személyiséggel rendelkezőknél magasabb volt a halálozás kockázata. A D-típusú személyiség olyan emberekre utal, akik neurotikusak és introvertáltak.

Az összefüggés egyik okának a szerzők azt találták, hogy a krónikus betegségek nem megfelelő önmenedzselése egy lehetséges viselkedési mechanizmus, amely magyarázatot adhat a D típusú személyiség és a szív- és érrendszeri betegségek rossz prognózisa közötti kapcsolatra.

Nyitókép: Shutterstock