5 jel, hogy a párodat érzelmileg elhanyagolták gyerekkorában

5 jel, hogy a párodat érzelmileg elhanyagolták gyerekkorában

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy éreztük: párunkkal valami nincsen rendben lelki szinten. Azonban sok esetben nem tudjuk, mi lehet a gond, pedig 5 egyszerű jel rávilágíthat, hogy gyerekkori érzelmi elhanyagolás áll a háttérben.


Ha egy gyermek érzelmi szükségletei kielégítetlenek maradnak a nevelése során, akkor nem kapja meg azokat a létfontosságú alapokat, amelyek által vidám, teljes kapcsolatokkal rendelkező felnőtt életet élhetne. Sokszor anélkül, hogy tudnának róla, életüket egy görbe, instabil alapra építették.

Azonban, ha tisztában vagyunk a gyermekkori érzelmi elhanyagolásra utaló jelekkel, akkor ez a tudás megváltoztathatja számos kapcsolatunkat. Ez esélyt ad arra, hogy egy olyan kapcsolatunkat, melyet korábban nem értettünk meg ezen okokból kifolyólag, most megértsünk, segítsünk és jobbá tegyünk.

Íme 5 jel, ami a gyermekkori érzelmi elhanyagolásra utalhat párodnál!

Keveset beszélnek magukról.

Észrevehető, hogy a beszélgetés témája általában nem róluk szól. Az lehet, hogy te kérdezel a partneredtől, de általában szűkszavú, rövid válaszokat ad, vagy gyorsan témát vált, hogy újra te beszélj helyette. Megfigyelhető, hogy sokkal többet beszélsz te, mint ő.

Minimalizálják saját szükségleteiket.

Természetesen mások szükségleteire odafigyelnek és törődnek vele, de magukat teljesen elhanyagolják és háttérbe szorítják. Komoly gondjuk van az öngondoskodással.

Nehezen mutatják ki és kommunikálnak érzéseikről.

Nem tudják, vagy csak nagyon nehezen kimutatni érzéseiket és arról kommunikálni is komoly gondot jelent nekik. Ha sokszor eltűnődsz rajta, hogy vajon mit érezhet és azon kapod magad, hogy próbálod kitalálni, akkor valószínűleg a gyermekkori érzelmi elhanyagolás áll a háttérben.

Kerülik a konfliktusokat.

Nagyon ritkán, vagy szinte sose mondják el, ha problémájuk van. Ha esetleg egy nehézség, vagy probléma adódik a velük való kapcsolat során, akkor is nehezen beszélnek róla, így megoldani is szenvedés.

Az érzésektől kényelmetlenül érzik magukat.

Ha észreveszed párodon, hogy kellemetlenül érzi magát, amikor valaki a jelenlétében az érzéseiről beszél, esetleg megpróbálja azt elviccelni, akkor nagy valószínűséggel hasonló problémával küzd. Előfordulhat, hogy lefagynak, feleslegesen bocsánatot kérnek, vagy inkább távoznak az ilyen szituációkban.

A legnagyobb segítség a részedről az lehet, ha megadod az ezzel a problémával küzdő barátodnak, szerelmednek azt, amit nem kapott meg gyerekkorában. Próbálj meg minél nagyobb érzelmi elfogadást és biztonságot mutatni felé, érezze, hogy rád számíthat érzelmi szinten is, nem úgy, mint gyerekkorában a szüleire.