Egy friss házaspár kisétál a templomból

5 szokatlan esküvői hagyomány a világ minden tájáról​

Esküvői hagyományok tekintetében nagyon sok furcsasággal lehet találkozni. Minden országnak megvannak a saját szokásai. Alábbi cikkünkbe összegyűjtöttünk néhányat, melyekről talán még sosem hallottál.


1. Anglia

A hagyomány szerint a menyasszonynak az esküvő napján valami régit, valami újat, valami kéket és egy kölcsönvett dolgot kell viselnie. Ez a szokás az évek során több országba is átterjedt, de először Angliában volt jellemző, először pedig egy magazin 1871-es számában jelent meg. Az egykori közhiedelem szerint ezzel lehetett becsapni a gonosz szemeket, és biztosítani a későbbi terhességet.

2. Peru

Mindenki ismeri a szokásos esküvői részt, amikor az újdonsült feleség a háta mögé dobja a csokrot. Peruban van egy ehhez nagyon hasonló szokás, csupán ott van benne egy kis csavar. Az esküvői tortába szalagokat sütnek, melyek közül az egyiknek a végére gyűrűt kötnek. A lagzin az egyedülálló, vagy még nem házas, de párkapcsolatban élő nők ezekből a szalagokból egyet kihúznak, és aki a megjelöltet kapja, az házasodik legközelebb.

3. Németország

A németeknél van egy közmondás, mely átfordítva nagyjából azt jelenti, hogy „a szilánkok szerencsét hoznak.” Az esküvő környékén ezt nagyon komolyan veszik, így van egy külön szegmens, amikor porcelántányérokat törnek szét, majd a jegyespár feltakarítja és kidobja a törmeléket. Egykor ezt az esküvő előtti éjszakán tartották, ma már inkább a nagy napot megelőző hetekben.

4. Brazília

A menyasszony bevonulása kétségtelenül az esküvő legkiemelkedőbb pillanata. A násznép, illetve legtöbb esetben a vőlegény is akkor látja először a ruhát. A megható megérkezésnek Brazíliában van egy másik oldala. Ott a vőlegény is megkapja ezt a lehetőséget. Általában a férfi vonul be először az oltár elé az anyjával, vagy egy közeli női rokonnal.

5. Libanon

Végezetül pedig Libanonban már a lagzi előtt elindul a buli. Egy nagy felvonulás keretei között zenészek játszanak dobokon, illetve táncosok is a násznép között ünnepelnek és mulatnak. Ez eredetileg egy hagyományos arab esküvő előtti esemény, ami kétségtelenül jó hangulatot varázsol.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: CN Traveller