cukorkák között fekszik egy kislány nevetve

Ezt az 5 ételt soha nem adják a gyermekorvosok a gyerekeiknek

A gyermekvállalás előtt sok leendő szülő megfogadja, hogy nem eteti majd a kicsiket olyan ételekkel, amelyek nem táplálóak és nem tesznek jót nekik. A valóság azonban általában messze elmarad ettől az elképzeléstől.


Ne stresszelj emiatt

tanácsoljaDr. Elizabeth Davis, gyermek- és sportorvos a HuffPost cikkében. Hangsúlyozta, hogy a szülők nem korlátozhatnak teljesen minden olyan dolgot, amit nem szeretnének, hogy a gyermekeik fogyasszanak. Az ő lánya például csak vizet és tejet iszik otthon, de ha elmennek vacsorázni, és limonádét vagy csokis tejet kér, megengedi neki. Fontos azonban, hogy ritkán van ilyen alkalom.

Vannak bizonyos ételek, amelyeket a Davishez hasonló gyermekorvosok inkább nem adnak a gyermekeiknek, vagy legalábbis korlátozzák a fogyasztásukat − néhányan meg is osztották ezeket velünk.

​1. Kemény cukorka

Nem sok olyan élelmiszer van, amely 100%-ban tiltott lenne. Egyedül a kemény édesség az, amit általában kerülök, és soha nem adok a saját gyermekeimnek

– mondja Dr. Christina Johns, gyermek sürgősségi orvos. A keménycukorka jelentős cukortartalommal bír, és hozzájárul a fogszuvasodáshoz és a fogzománc lekopásához. Emellett fulladásveszélyes is.

​2. Erősen feldolgozott, csomagolt élelmiszerek

Délen nőttem fel, és ebédre és uzsonnára elég sok olyan ételt ettem, mint a bolognai és a befőtt vagy a ramen tészta – osztotta meg Dr. Candice Jones, floridai gyermekorvos. Ő nem adja a gyerekeinek ezeket az erősen feldolgozott ételeket, és túl sok sót és rossz zsírokat tartalmaznak.

​3. Energiaitalok

egy gyerek kez\u00e9ben energiaital

Fotó: Shutterstock

Gyermekorvosként igyekszek arra törekszek, hogy ne démonizáljak semmilyen élelmiszert. Van azonban egy általánosan fogyasztott ital, amire figyelmeztetem a gyermekeimet, és ez az energiaitalok. Ezek veszélyesek, és káros hatásokat okoznak a gyermekeknél. Általánosságban sem javaslom, hogy a gyerekek koffeint fogyasszanak, mivel függőséghez vezethet. Az energiaitalok pedig más potenciálisan káros anyagokkal együtt nagyon nagy dózisú koffeint tartalmaznak

− mondta Dr. Yami Cazorla-Lancaster, a Washington állambeli Yakima város gyermekorvosa.

​4. Cukros gyümölcslé

A gyümölcslevek és az üdítők nagyon magas koncentrált cukortartalmúak − szacharóz − és gyakran magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot is tartalmaznak. Ráadásul túl sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, és nagyon kevés bennük a rost. Különösen hat hónapos kortól kezdve fontos a víz fogyasztása, hogy hozzászokjanak a kicsik, és ezzel együtt érdemes nekik gyümölcsöt is kínálni, amelynek a magas rosttartalom a hozzáadott előnye.

​5. Fulladásveszéllyel járó élelmiszerek

A kisgyermekek számára fulladásveszélyes ételek közé tartozik a popcorn, a hotdog, a szőlő, a cherry paradicsom, a kemény cukorkák, a rágógumi, a sárgarépa, a főtt húsdarabok stb. Ezeket az ételeket nagyon apró darabokra kell vágni, vagy teljesen kerülni kell, amíg a gyerekek nagyobbak nem lesznek.

Nyitókép: Shutterstock