Egy tányér süti előtt ülő nő vágyakozik az édesség után

Bevált módszerek az étkezési vágy legyőzésére és a fogyás fokozására

Az étel utáni sóvárgás viszonylag egyszerű trükkökkel legyőzhető a legújabb kutatások szerint.

A fogyás egyik legnagyobb akadálya az étel utáni sóvárgás, melynek hatása a súlygyarapodásra még nagyobb lehet, mint a genetikáé.

A legújabb kutatások szerint azonban az étel utáni sóvárgás legyőzhető: az olyan technikák, mint az étrend megváltoztatása, a testmozgás és még a gyógyszerek is segíthetnek a csökkentésében, derül ki a PsyBlog cikkéből.

A tanulmányból kiderült egyik tipp szerint jobb, ha teljesen kivesszük az étrendünkből azt az ételt, amire vágyunk.

Ha ritkábban fogyasztunk egy ételt, az bizonyítottan csökkenti az iránta való sóvárgást.

További tippek az étel utáni sóvárgás leküzdésére: a képzelet használata, a séta, a bőséges reggeli, a rágózás és a figyelemelterelés.

„A sóvárgás befolyásolja, hogy az emberek mit esznek és a testsúlyukat, de vannak olyan összetevői a viselkedésünknek és a táplálkozásunknak, amelyeket mi irányíthatunk. Ha tudatában vagyunk ezeknek a vágyaknak, jobban tudjuk kontrollálni őket”

– mondta el Dr. Candice Myers, a tanulmány első szerzője.

A következtetések az étel utáni sóvárgással kapcsolatos 28 tanulmány áttekintéséből származnak.

Ezek azt mutatták, hogy maga a fogyás is csökkenti az étel utáni sóvárgást. A testmozgás azonban hajlamos növelni az étel utáni sóvárgást.

„A sóvárgás jó oldala, hogy ez egy kondicionált válaszreakció, amit el lehet tanulni. Nem könnyű, de meg lehet csinálni”

– fogalmazottDr. John Apolzan, a tanulmány társszerzője.

Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a zöld területek, mint például a kertek, parkok vagy a kertészetek, segíthetnek az embereknek legyőzni az étel utáni sóvárgást. Emellett korábbi tanulmányok azt is kimutatták, hogy a természetben végzett testmozgás csökkenti a különböző típusú sóvárgásokat.

„Az étel utáni sóvárgás a súlycsökkentő kirakós játék fontos darabja. Nem magyarázza meg 100 százalékban a súlygyarapodást. Számos más tényező, köztük a genetika és az étkezési viselkedés is szerepet játszik”

– tette hozzá Myers.

Nyitókép: Shutterstock