Sose szabadna megennünk ezt a hat ételt a szakértők szerint
Ételmérgezési-szakértő olyan hat élelmiszerről állított össze listát, melyek fogyasztása túl kockázatos az emberi egészségre nézve, így jobb, ha teljesen elkerüljük őket.
Bill Marler ügyvédként dolgozik és főként olyan éttermek ellen pereskedik, melyek élelmiszer-vírusok kitöréséért voltak felelősek. Gyakorlata során több mint 800 millió dollárt nyert már ügyfeleinek, így tapasztalatai birtokában listát állított össze a túl rizikós élelmiszerekről. Mutatjuk ezeket!
1. Nyers osztriga
Bár az óceán egyik legértékesebb ajándéka, a nyers kagylókhoz egyértelműen köthető ételmérgezéses esetek száma nagymértékben nőtt. Ennek oka főként a globális felmelegedés és a tengerek hőmérsékletének emelkedése, ami elősegíti a mikrobák szaporodását, amelyek aztán viszont bekerülnek a táplálékláncba, és - mivel az osztrigát nyersen fogyasztják - közvetlenül te is fogyasztod.
2. Előre felvágott gyümölcsök
Az előre felvágott, dobozban kapható gyümölcsök fogyasztását kerüljük el, ha tudjuk. Nemcsak teljesen értelmetlenek, és drágábbak is, de az extra feldolgozás miatt még több kézen is mennek át a gyümölcsök, és hosszabb az élelmiszerláncuk, ami azt jelenti, hogy nagyobb az esélye a szennyeződés bejutásának.
3. Nyers babcsíra
A nyers babcsíra az elmúlt években számos szalmonella-járványért volt felelős, mivel a meleg körülmények között termesztett csírák gyakran ki vannak téve a baktériumok elszaporodásának.
4. Nyers steak
Bár sokan szeretjük a nyers steaket, a sajnálatos igazság az, hogy a nyers és közepesen átsütött vörös hús káros baktériumokat rejthet. Persze lehet, hogy ez egy olyan kulináris domb, amin sok séf hajlandó megbetegedni, de az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma azt ajánlja, hogy ne fogyasszunk vagy kóstoljunk nyers vagy nem eléggé átsütött húst.
5. Nyers tojás
A '80-as és '90-es években tombolt a szalmonella-járvány, amire sokan még ma is emlékeznek, és bár a kockázat ma már sokkal kisebb, mint akkor, a nyers tojás még mindig rizikót jelent. Különösen az idősek, az immunhiányosok és a terhes nők számára.
6. Pasztőrözetlen tej
mason jar filled with smoothiePhoto by Nikolai Chernichenko on UnsplashA nyers tej népszerűsége az utóbbi időben megnőtt, de tény, hogy a kezeletlen tej az egyik legkockázatosabb élelmiszer, amit fogyaszthatsz. A pasztőrözetlen tej olyan káros baktériumokat hordozhat, mint a Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria és Salmonella. Ugyanez igaz a tehenek, juhok és kecskék nyers tejére is.
Nyitókép: Unsplash