étkezés

Egészséges, ha mindennap ugyanazt esszük, még ha tápláló is?

Sokunk számára jó ötletnek tűnhet mindennap ugyanazt enni, főleg, ha az tápláló és már a receptje is a kisujjunkban van. Táplálkozási szakértők azonban nemrég felhívták a figyelmet, hogy az egyhangú étrend számos káros hatással járhat.


Miközben megszokottá válhat, hogy ugyanazokat az ételeket esszük hétről hétre, lehet egy pont, amikor már ez átfordul valami sokkal aggályosabbá.

Katherine Metzelaar dietetikus elmagyarázta, hogy ha valaki mindennap ugyanazokat a fogásokat eszi, akkor könnyen evészavar alakulhat ki.

Ezt a jelenséget a tudomány elkerülési/korlátozó táplálékfelvételi zavarnak vagy ARFID-nek nevezte el.

A megoldás? Változatosság!

rengeteg \u00e9tel

Fotó: Shutterstock

A szakértő szerint a lényeg a változatosságban rejlik. Ráadásul, ha minden nap ugyanazokat az ételeket fogyasztjuk, az tápanyaghiányhoz és rossz bélrendszeri egészséghez vezethet. Mindez pedig puffadással és székrekedéssel járhat.

Egy hónap alatt próbáljunk meg minél többféle gabonafélét, zöldséget és fehérjét enni. Persze, mikromenedzselni sem kell az étrendünk változatosságát, de általában változtatni kell rajta. Ez az élvezetet és az elégedettséget is elősegíti. Egyszerűen unalmassá válik, ha mindig ugyanazt a pár ételt esszük

fejtette kiEmily Van Eck táplálkozási szakember a Huffpostnak.

Hosszú távon a kiegyensúlyozott étrend hiánya hatással lehet a mentális jólétünkre és szociális életünkre is.

Metzelaar szerint az étkezési lehetőségek korlátozása növelheti a mindennapos táplálkozás körüli szorongásunkat:

Az étel az életnek egy olyan kellemes, örömteli része, amely hatással lehet az emberek mentális egészségére is. Az étel köré gyűlünk össze, azzal ünneplünk.

A szakértők szerint tehát az egészséges életmód elérésében nélkülözhetetlen a változatos ételek fogyasztása, mindamellett, hogy figyelünk a napi elegendő tápanyag bevitelére is.

Nyitókép: Shutterstock