Egészségtelen és egészséges ételek

Ételek, melyek fogyasztása egészségügyi problémákhoz vezet

Egy új tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek, például az üdítők, az édességek és az előrecsomagolt húsok az olyan egészségügyi problémák, mint a rák és a szívbetegségek fokozott kockázatához vezethetnek.

A The BMJ című szaklapban megjelent új tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek, például az üdítők, édességek, előre csomagolt húsok, cukros gabonafélék és burgonyachipszek nagymértékű fogyasztása 32 egészségügyi probléma, köztük a rák, a szív- és érrendszeri, gyomor- és légzőszervi rendellenességek, a depresszió, a szorongás és a korai halálozás megnövekedett kockázatával függ össze.

A tanulmány megállapította, hogy a magas jövedelmű országokban, például az Egyesült Államokban, a napi kalóriabevitel akár 58%-át is az ultrafeldolgozott élelmiszerfogyasztás teszi ki, de közepes és alacsony jövedelmű országokban szintén jelentősen megnőtt ezek fogyasztása az elmúlt években.

Azoknál az embereknél, akik többet fogyasztottak ezekből az élelmiszerekből, megnőtt a depresszió, a 2-es típusú cukorbetegség és a halálos szívroham kockázata, derült ki a kutatás során.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek – ezek közé tartoznak az instant tészták, a készételek és más csomagolt rágcsálnivalók, például a chipsek vagy a sütik is – javarészt az élelmiszerekből kivont, kémiailag módosított anyagokból, valamint az íz, a textúra, a megjelenés és a tartósság fokozására szolgáló adalékanyagokból készülnek, és minimálisan vagy egyáltalán nem tartalmaznak teljes értékű élelmiszereket.

Ezeket aztán iparilag feldolgozták, különböző ízeket és színezékeket hozzájuk adva, emellett pedig nagy mennyiségű sót, zsírt és cukrot tartalmaznak, az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen vitaminokat pedig alacsony mennyiségben.

A tanulmányból származó bizonyítékok aggasztó összefüggésekre mutatnak rá a nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszer fogyasztása és számos egészségügyi probléma kialakulása között. A kutatók szerint meggyőzőek a bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a következő állapotok összefüggésbe hozhatók az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásával.

  • A szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozás mintegy 50%-kal magasabb kockázata
  • A szorongás és a gyakori mentális egészségügyi állapotok akár 53%-kal magasabb kockázata
  • A 2-es típusú cukorbetegség 12%-kal nagyobb kockázata.

Ezen kívül a kutatók erősen valószínűsíthető bizonyítékot találtak a következőkre:

  • 21%-kal nagyobb a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata
  • A szívbetegséggel összefüggő halálozás, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az alvászavarok 40-66%-kal megnövekedett kockázata
  • A depresszió 22%-kal magasabb kockázata.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek, szorongás és depresszió

Az alvászavarok, a szorongás, a depresszió és a gyakori mentális zavarok megnövekedett kockázata, amit az ultrafeldolgozott élelmiszerek jelentenek, számos különböző módon kapcsolódik a szervezetünkkel való kölcsönhatásukhoz: glükózkiugrások és összeomlások; bélrendszeri egyensúlyhiány; gyulladás (amely számos hangulatzavarral áll összefüggésben); és a vitaminhiányból eredő táplálkozási hiányosságok.

Mivel az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan magas hozzáadott cukortartalmúak, a glükózszabályozás szélsőséges kilengései hangulatingadozásokat és ingerlékenységet okozhatnak, ez pedig idővel depresszió kialakulását okozhatja.

A magas cukortartalmú étrendről kimutatták, hogy csökkenti a szükséges neurotranszmitterek, például a szerotonin termelését, amely fontos szerepet játszik a hangulatszabályozásban és a mentális jólétben, emellett a magas cukorfogyasztás előnyösen táplálja a bélrendszerünkben lévő káros baktériumokat, például az élesztőgombákat és a penészgombákat, ami súlyos diszbiózishoz vezethet.

A káros baktériumok blokkolhatják vagy akadályozhatják, az olyan szükséges hormonok termelését, mint a szerotonin, amelyek nyugodtan tartanak minket.

Az elfogyasztott ultrafeldolgozott élelmiszerek mennyisége egyenesen arányos lehet a depresszió vagy a szorongás mértékével. Egyes tanulmányok szerint a mennyiség is befolyásoló tényező lehet, ahogy nő az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása, úgy nőhet a kedvezőtlen mentális egészségi állapot kockázata.