Pepperónis pizza

Ezek a finom ételek összefüggésbe hozhatók az Alzheimerrel

Egyes finomságok elfogyasztása komoly neurológiai kockázatokkal járhat.


Egy, a Journal of Alzheimer's Disease című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a sok húst és feldolgozott élelmiszert tartalmazó étrend szoros kapcsolatban áll az Alzheimer-kór kialakulásával.

Az ausztráliai Bond University tudósai 438 ember étkezési szokásait vizsgálták, melyből 108 résztvevőnél diagnosztizáltak Alzheimer-kórt, a többieknél pedig nem állapították meg a betegséget.

A kutatók azután állapították meg az erős összefüggést, miután statisztikai elemzést végeztek az Australian Imaging Biomarker and Lifestyle Study of Aging adatainak felhasználásával. A kutatásban alapvetően azt vizsgálták, miket ettek a résztvevők, hogy megállapítsák, van-e kapcsolat a későbbi Alzheimer-kór kialakulásával.

Összességében az Alzheimer-kórral küzdő személyekre jellemző volt a feldolgozott élelmiszerekben és húsfélékben gazdag étrend. Az általuk rendszeresen elfogyasztott élelmiszerek között szerepelt marhahús, húspástétom, kolbász, sonka, hamburger és pizza. Az egészséges kohorszhoz képest hajlamosak voltak kevesebb gyümölcsöt és zöldséget is enni, és kevesebb bort is ittak.

A tanulmány elrettentő példának tűnik: a feldolgozott húsokban bővelkedő étrend komoly bajokat okozhat a későbbiekben.

„Az Alzheimer-kór kialakulása az agyban középkorban kezdődik, és hatásai a fiatalabb kortól kezdve kontrollálatlan életmódnak tulajdoníthatók. A fiatalok figyelmének felkeltése a leveles zöldségek, a bioélelmiszerek vagy az otthon főzött ételek fogyasztásának előnyeiről alapvető fontosságú, a rendszeresen adagolt vagy feldolgozott ételek fogyasztásával szemben”

– fogalmazott a kutatást összegző sajtóközleménybenTahera Ahmedvezető szerző.

A tanulmány része annak az egyre bővülő kutatási anyagnak, amely azt mutatja, hogy az étkezésünk hatással lehet arra, hogy későbbi életünk során kialakul-e nálunk demencia vagy Alzheimer-kór.

Az még nem világos, hogy ez pontosan miért van- Lehet, hogy a zsíros és feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növeli a gyulladást és az oxidációt a szervezetünkben, ami ahhoz vezet, hogy az agyunk nem úgy működik, ahogyan kellene.

Egy másik mechanizmus is elképzelhető, amelyet még nem értünk, hiszen magára az Alzheimer-kórra még mindig nem találtak magyarázatot az orvosok. A kutatók emellett azt is próbálják kideríteni, hogy a bélbiomunk összetétele befolyásolhatja-e agyunk egészségének pályáját.

(Futurism)

Nyitókép: Unsplash