Ételek, amiket sose szabadna mikróban melegíteni
Azt már régóta tudjuk, hogy műanyagot és alufóliát jobb nem mikrózni. Vannak azonban olyan élelmiszerek is, amik egyenesen mérgezővé válhatnak, ha a mikrohullámú sütőben melegítjük őket meg.
Anyatej
Sok újdonsült anya fagyasztja le és tárolja az anyatejet későbbi felhasználásra, ami nagyszerű egészen addig, amíg nem a mikróban melegítik fel.
A mikrohullámú sütő nem csak az ételeket melegíti fel egyenetlenül, hanem az anyatejes üveget is és „forró pontokat” hoz létre, amelyek súlyosan megégethetik a baba száját és torkát. Ráadásul a műanyag újramelegítése rákkeltő anyagok kibocsájtásával jár.
Szakértők azt javasolják, hogy a mikró használata helyett az anyatejet és a tápszert is inkább a tűzhelyen melegítsük fel.
Feldolgozott hús
A feldolgozott húsok gyakran tartalmaznak vegyi anyagokat és tartósítószereket, amelyek meghosszabbítják a szavatosságukat. A feldolgozott húsok mikrózása során a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban megjelent kutatás szerint az étel olyan kémiai változásokon megy át, melyek károsak az egészségünkre.
A Food Control című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a feldolgozott húsok mikrózása hozzájárul a koleszterin oxidációs termékeinek kialakulásához, amelyeket összefüggésbe hoztak a szívkoszorúér-betegség kialakulásával. Az újramelegített ételek más ételkészítési módszereivel összehasonlítva a feldolgozott húsok (beleértve a virslit is) mikróban történő sütése sokkal nagyobb valószínűséggel okoz egészségügyi gondokat.
Rizs
Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal szerint a rizs mikrózása ételmérgezéshez vezethet. A rizzsel kapcsolatos probléma a Bacillus cereus nevű, rendkívül ellenálló baktérium gyakori jelenléte. A hő elpusztítja ezt a baktériumot, de az International Journal of Food Microbiology című szaklapban megjelent megállapítások szerint mérgező - és meglepően hőálló – spórákkal rendelkezik. Számos tanulmány megerősíti, hogy amint a rizs kikerül a mikrohullámú sütőből, és szobahőmérsékleten hagyjuk, a benne lévő spórák elszaporodhatnak, és ételmérgezést okozhatnak, ha megesszük.
Csirke
A legfontosabb, amit a mikrohullámokkal kapcsolatban tudnunk kell, hogy a hőjük nem mindig pusztítja el a baktériumokat, mivel a mikrohullámok nem belülről kifelé, hanem kívülről befelé melegítenek. Így aztán bizonyos baktériumokra hajlamos, újramelegített ételeknél nagyobb a kockázata annak, hogy betegséget okoznak, ha ezek a baktériumsejtek túlélnek. Ezt szem előtt tartva érthető, hogy miért lehet veszélyes mikrohullámú étel a csirke, amely szalmonellával való fertőzöttségnek van kitéve.
Leveles zöldségek
Ha a zellert, a kelkáposztát vagy a spenótot szeretnénk újra melegíteni, akkor azt inkább a tűzhelyen vagy a hagyományos sütőben tegyük. A mikrohullámú sütőben a természetben előforduló nitrátok nitrozaminokká alakulhatnak, amelyek tanulmányok szerint rákkeltőek lehetnek.
Burgonya
A veszély akkor áll fenn, ha a főtt burgonyát próbáljuk újra felmelegíteni. Az alumíniumfóliában főzött burgonya megvédi a C. botulinum baktériumot a hő hatásától, ami azt jelenti, hogy ha a burgonya túl sokáig marad szobahőmérsékleten, akkor is elszaporodhat benne. Ha pedig a mikrohullámú sütőben melegítjük meg a fertőzött burgonyát, az sem pusztítja el a baktériumot, így aztán könnyen megbetegíthet minket.
Nyitókép: Shutterstock