Két ember kezet ráz egymással

5 etikettszabály, melyeket biztos, hogy te is mindig elrontasz

Az etikettszabályok sokszor bonyolultak, homályosak, vagy egyáltalán nem tűnnek relevánsnak az adott helyzetben. Ennek ellenére van néhány, melyet érdemes megfogadni a mindennapokra. Alábbi cikkünkben öt olyan előírást gyűjtöttünk össze, melyeket a legtöbben el szoktak felejteni.


1. A fürdőszobai szünetek bejelentése

A vacsoraasztalnál, egy étteremben, szórakozóhelyen, vagy bármilyen társalgás közben illetlenség bejelenteni, hogy mivel szakítjuk félbe a beszélgetést. Legyen szó telefonálásról vagy mosdószünetről, az etikett minden hasonló szituációval nagyon szigorúan bán. Kicsit ellentmondásosnak tűnik ez a szabály, hiszen sokszor faragatlanságnak tűnhet szó nélkül elmenni a helyszínről, viszont az is elég, ha annyit mondunk olyankor:

„Elnézést, bocsáss meg!”

2. A só és bors átadása

Amikor az étkezőasztalnál elkérik a sót vagy a borsot, akkor a másikat is illik szó nélkül átnyújtani. Ennek oka, hogy nem lehet tudni, három székkel odébb kinek van éppen szüksége valamelyikre. Lehet, hogy senkinek, ellenben jó biztosra menni és illendően viselkedni ilyen alkalmakon.

3. Inni a saját pohárköszöntőre

Amikor a társaság tagjai koccintanak valakire, akkor az adott személynek nem szabad beleinnia a poharába, mert ez azt az érzést keltheti, hogy saját magát szeretné dicsőíteni. Általában mindenki elköveti ezt a hibát, viszont elméletileg nem szabadna. Ezzel együtt valójában koccintás során nem kellene összeérinteni a poharakat, hiszen azáltal könnyen eltörhetnek. Ilyenkor az etikett szerint elég a magasba emelni a poharakat.

4. Elvárni, hogy a vendéglátó elosztogassa az ajándékát

Azt valószínűleg a legtöbben tudják, hogy vendégségbe illik valami apróságot vinni a házigazdának, cserébe a szíves meghívásért. Amit viszont sokan nem tudnak, hogy abban a vendégeknek nem kell részesülniük. Amikor a meghívott visz egy üveg bort, akkor a vendéglátónak nem kötelessége felbontania az üveget és körbekínálni, mivel az az ő élvezetét szolgálja majd. Ennek értelmében a felbontási időről is ő határoz.

5. Az ételek szeletelése és feldarabolása

Felnőttként etikett-bűncselekménynek számít a teljes ételt felszeletelni, majd úgy enni belőle az asztalnál. Egyszerre csak egy falatot kell lenyesni, majd úgy folytatni a továbbiakban. Ennek oka, hogy az étel feldarabolása a gyerekek etetésénél szokás, a felnőtteknek viszont már egyenletesen kell haladniuk a fogással.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Reader's Digest