Chilis, szedres és csokis – íme az ország fagylaltja 2021-ben

Chilis, szedres és csokis – íme az ország fagylaltja 2021-ben

Fehér Gergő nyerte meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének idei versenyét, ezzel pedig az ő alkotása érdemelte ki az ország fagylaltja címet 2021-ben.

A békéscsabai Cafe One cukrászdát képviselő Fehér fagyija a Bíborka fantázianevet viseli, ízeiben pedig egészen különleges: chilis, szedres és csokis. A második helyezett a gödöllői Sissi Fagylaltozó képviseletében Koncz Andrea lett, aki balzsamos, sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagyijával állhatott fel a dobogó második fokára.

A harmadik helyezett hidegdesszertje sem kevésbé különleges: a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóban alkotó Márton Brigitta édes tejfölös, Cumberland mártással készülő alkotásával lett döntős.

Fehér Gergő az MTI-nek részleteket is elárult, hogyan született a fagylaltja:

„Helyi alapanyagokból készítettem a Bíborkát. Az üzemünk Szabadkígyóson van, a chili újkígyósi, a szeder adta magát egy gyümölcsös fagyiba, a csokival kiegészítve nagyon finom elegyet alkotnak. A Bíborkát a kávézónkban már egy ideje lehet kapni"

– mondta az év fagylaltja elismeréssel és vándorkupával jutalmazott cukrász.

Az 1998 óta minden évben megtartott versenyre idén összesen 81 fagylaltot neveztek, a négy régiós elődöntőből húsz jutott be a budapesti döntőbe.

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.