Természetben ülő és gondolkodó nő

5 kérdés, amit érdemes év végén feltenni magunknak

Önvizsgálati kérdések feltevésével tisztázhatjuk, mit jelent számunkra a jól megélt élet. Ha perspektívában tartjuk az általunk vágyott életet, akkor tudatos lépéseket tehetünk annak megteremtése érdekében.

Az éves értékelések népszerűek, de a legtöbbjük célt téveszt, mert általános, felszínes kérdéseket állít a középpontba, és nem érnek a lényegéhez, hogy mit jelent számunkra a jól megélt élet, vagy hogyan építhetjük fel azt.

Minden felülvizsgálat lényege, hogy leltárt készítsünk két dologról:

  1. Hogyan töltöttük az időnket, az energiánkat és a figyelmünket?
  2. Mennyire tette jobbá az életünket az, ahogyan ezeket az erőforrásokat elosztottuk?

Ha tisztán akarjuk látni, hogy mit akarsz igazán az életünktől/munkánktól, akkor olyan kérdéseket kell feltenned, amelyek a lényegét érintik annak, hogy mit jelent jó életet élni és jó munkát végezni. Ennek érdekében az alábbi 5 kérdést érdemes feltenni magunknak.

1. Ha ez lett volna az utolsó hetem az életben, elégedett lennék azzal, ahogyan az időmet töltöttem?

A legtöbben közülünk a „majd egyszer”– nek élnek.

„Egyszer majd utazni fogok.”

„Egyszer majd megírom azt a könyvet.”

„Egyszer majd több időt töltök a gyerekeimmel vagy a párommal.”

A fenti kérdés segít pontosan meghatározni mindent, amit beengedtünk az életünkbe, ami elszívta az energiánkat, vagy a mindig halogatott értelmes dolgokat.

2. Mit tennék, ha nem lenne szükségem a pénzre?

Másképp fogalmazva: csak a fizetésért dolgozunk, még akkor is, ha nyomorultul érezzük magunkat vagy szeretjük a munkánkat?

A pénz és az értelem nem zárja ki egymást, kereshetünk pénzt értelmes munkával is. Ha szeretjük a munkánkat, a belső motivációt használjuk ki, ami az emberi virágzás egyik aspektusa.

3. Értékelem az életet?

„Memento mori” – így hangzik a középkori kereszténység egyik jelmondata, mely a halál elkerülhetetlen voltára figyelmeztet, melynek segítségével az életben történteket lehet értékelni.

Nem fogunk mindig a legjobb barátaink közelében élni, nem fogjuk tudni mindig felhívni a szüleinket, és nem biztos, hogy mindig tökéletes lesz az egészségünk. Az élet múlandó és értékes.

4. Hol bonyolítom túl a dolgokat?

Elfoglaltnak lenni nem ugyanaz, mint produktívnak lenni. A legtöbbször ez a foglalatosság csak eltereli a figyelmünket a cselekvéstől.

Ne feledjük: haladás a tökéletesség helyett.

5. Hol hagyom, hogy a félelem megakadályozzon abban, hogy értelmes munkát végezzek?

Legtöbbünkben megvan a lehetőség, hogy sokkal nagyobb hatást érjünk el, mint amennyit megengedünk magunknak, hogy elhiggyünk. De a korlátozó hiedelmek könnyen visszatartanak sokunkat.

Ha megtanuljuk beazonosítani, hol nyilvánulnak meg életünkben a korlátozó hiedelmeink és az önszabotáló viselkedésformáink, az az első lépés a leküzdésükhöz, hogy növekedhessünk.