Ezeket az ételeket kerüljük lefekvés előtt a nyugodt alvás érdekében
Ez nem azt jelenti, hogy semmit sem szabad ennünk lefekvés előtt, de nem mindegy, hogy mit. Ha megvonjuk magunktól a az ételt, amikor éhesek vagyunk lefekvés előtt, akkor a szervezetünknek nem lesz elegendő energiája a pihenéshez és helyreállításhoz, ennek következtében pedig az megtartja a zsírsejteket.
Az elalvás előtti étkezés elősegítheti a fogyást, fenntarthatja a kielégítő vércukorszintet, és segíthet a pihentetőbb éjszakai alvásban. Tehát ahelyett, hogy teljesen elkerülnénk az ételeket, egyszerűen csak figyeljünk oda arra, mit fogyasztunk, mielőtt lefekszünk aludni.
A fogyás elősegítése érdekében magas melatonin- és triptofántartalmú ételek fogyasztása javasolt például. A melatonin a szervezetben természetesen előforduló hormon, amely szabályozza az alvást, míg a triptofán segít növelni a melatonin szintjét a szervezetben, írja a New York Post.
A triptofán természetesen nem található meg a szervezetben, de a benne gazdag élelmiszerek közé tartozik a bab, a sajt, a tojás, a hal, a tej és a dió. A gyümölcsök, például a banán, a cseresznye és a paradicsom, valamint a dió és a zab pedig melatonint tartalmaznak.
Ezeket ne együk lefekvés előtt
A jobb éjszakai alvás érdekében érdemes mogyoróvajat, almát vagy avokádó pirítóst fogyasztani, mivel a gyümölcsök, a diófélék és a zabpehely tápanyagban gazdag élelmiszerek, amelyek elősegíthetik az egészséges vércukorszintet.
Amitől viszont mindeképpen tartózkodjunk lefekvés előtt, azok a sült, zsíros, magas szénhidráttartalmú, cukros, valamint a fűszeres ételek, illetve általában kerüljük a túlevést. Az ilyen típusú ételek fogyasztása emésztési zavarokat, gyomorégést, savas refluxot okozhat, és lelassíthatja az anyagcserét. Emellett a magas koffeintartalmú ételek fogyasztása megzavarja a nyugodt éjszakai alvást, mivel a koffein megnehezítheti az elalvást vagy a mély, ébredések nélküli alvást.
Nyitókép: Shutterstock / Netrun78