
Ez a fajta fűtés titokban károsítja az egészségedet
A téli hónapokban a kandallóban ropogó tűz hangja és a friss fa illata sokak számára nosztalgikus élményt nyújt. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a fatüzelésű kandallók és cserépkályhák füstje hosszú távon káros hatással lehet az egészségre.
Bár a faégés során keletkezett füst ártalmatlannak tűnhet, valójában rengeteg szennyezőanyagot tartalmaz. A fa égése során apró részecskék, úgynevezett PM2,5 keletkeznek, amelyek átmérője kisebb, mint 2,5 mikrométer (körülbelül harmincszor kisebb, mint az emberi hajszál vastagsága). Emellett a füst olyan gázokat is tartalmaz, mint a benzol, formaldehid és metán, ezek közül sok ugyanaz a toxin, ami a cigarettafüstben is jelen van.
Éppen ezért egyre többen figyelmeztetnek azzal kapcsolatban, hogy a „természetes” fa nem egyenlő a biztonságossal. Kutatások szerint a fa füstjének kitettsége számos egészségügyi problémához kapcsolódik, többek között asztmához, hörghuruthoz, szívbetegségekhez, kognitív zavarokhoz, sőt akár rákhoz is.
A gyerekek, az idősebb felnőttek és a meglévő egészségügyi problémákkal küzdők fokozottan veszélyeztetettek, de még az egészséges emberek is tapasztalhatnak tüneteket a faégés során keletkezett füst beszívásakor. Még ha nem is látjuk vagy érezzük a füstöt, akkor is belélegezhetjük. Nemcsak az otthonunkra kell figyelnünk: a kéményből kiáramló füst akár 70 százaléka visszaszivároghat a lakásunkba – és a szomszédok házába is –, így még a jól működő kémény mellett is ki vagyunk téve a szennyezésnek. Ha azonban szeretnénk megtartani a kandalló hangulatát anélkül, hogy egészségünket kockáztatnánk, érdemes néhány biztonsági szabályt betartani. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) a következőket javasolja:
- Csak száraz, legalább hat hónapig hasított és tárolt fát égessünk
- Rendszeresen, évente tisztíttassuk és ellenőriztessük a kéményt, hogy elkerüljük a lerakódásokat és a visszaáramlást
- Nyitott rács helyett szereljünk be szorosan záródó kandallóajtót
- Használjunk EPA által tanúsított kandallót vagy fatüzelésű kályhát, amely megfelel az aktuális építési, egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak
- Biztosítsunk megfelelő szellőzést a helységben: nyissunk egy ablakot, vagy használjunk elszívó ventilátort a levegő áramlásához.

Mindig kerüljük az olcsó, rövid távú megoldásokat: tilos a szemét, karton vagy kezelt fa égetése, mert ezek további mérgező anyagokat juttathatnak a levegőbe. Mindemellett érdemes beszerezni egy légminőség-mérőt, amellyel nyomon követhetjük a levegőben lévő PM2,5 részecskék mennyiségét. Ha a mérés során magas szintet mutat a szennyeződés, amikor a kandallót használjuk, az egyértelmű jelzés, hogy a fatüzelés egészségügyi kockázatot jelent.
Akik szeretik a kandalló hangulatát, de aggódnak az egészségükért, fontolóra vehetik a pellet kályhát, az elektromos kandallót vagy a gázbetéttel működő megoldásokat. A pellet kályhák sűrített fa pelletet égetnek, ami tisztábban és hatékonyabban ég, mint a hagyományos rönkfa, míg az elektromos vagy gázzal működő kandallók pedig teljesen megszüntetik a füstöt. Ha a hagyományos fát tisztább alternatívára cseréljük, megmarad a hangulatos légkör, de elkerülhetjük a rákkeltő anyagok belélegzését.
Folyton fáradt vagy és állandóan nassolnál? 7 jel, hogy túl…