You've been zucked. London Street art Shoreditch.

Meglepő ítéletben a Kúria a Facebooknak adott igazat az adataink felhasználásáról

A magyarországi intézkedések előtt több országban is voltak bírósági ügyek azzal kapcsolatban, hogy a Facebook vajon jogosan nevezi-e magát ingyenesnek, ha az adataink felhasználásával jut jövedelemhez. A Kúria álláspontja szerint ez teljesen rendben van így, ezért semmit nem tesznek az ügy érdekében.A Gazdasági Versenyhivatal arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy a különböző ingyenesnek beállított közösségi oldalak valójában a felhasználók személyes adataiból nyerészkednek,

és emiatt a gyakorlat miatt a Facebookra 1,2 milliárd forintos bírságot szabott ki.

A Facebook és sok más vállalat ún. zéró áras üzleti modelljének lényege az, hogy a felhasználónak nem kerül pénzbe a használat, azonban a regisztrációnál megadott adatokat és a használat közben kiderülő érdeklődési körök statisztikáit eladják különböző cégeknek, hogy aztán személyre szabott reklámokat helyezzenek el a felületen. A tény mellett, hogy ténylegesen nem fizetünk pénzt a szolgáltatásért, nem szabad elmenni amellett sem, hogy a saját bensőséges információinkból mennyi összeg is folyik be a vállalat zsebébe.

A GVH nézőpontja szerint ez a jövedelemforrás túlmutat azon, hogy ingyenesnek állítsák be a platform használatát, megtévesztik a fogyasztót, amiért eljárást indítottak, és az azt lezáró határozatában jogsértőnek találta a Facebook gyakorlatát. A Facebook persze nem hagyta annyiban, megtámadta a határozatot, és végül a Fővárosi Törvényszék és a Kúria elvetették a GVH bírságát. Döntésük értelmében a fogyasztóknak sem pénzbeli ellenértéket nem kellett fizetniük a Facebook szolgáltatásaiért, sem pedig hátrány nem érte őket a szolgáltatás igénybevételekor, így jogosan használják az ingyenes kifejezést.

egy mobilon Facebook alkalmaz\u00e1st haszn\u00e1l\u00f3 ember

Fotó: Unsplash/freestocks

Mindezeket követően, akarva vagy akaratlanul, de a Kúria szabad utat engedett a többi platform és alkalmazás számára, hogy ilyen eszközökhöz nyúljanak, és kihasználja ezt a kiskaput haszonszerzés céljából.

„A kúriai döntés egyértelművé teszi, hogy ez az újszerű megközelítés túlságosan kitágítja a jelenlegi jogszabályi kereteket, ezért nem fogadható el. A mostani ítélet nagy segítség más online platformok hasonló állításainak megítélésében"

— idézte a Haszondr. Miks Annát, a Deloitte Legal Göndöcz és Társai Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportvezetőjét.


Nyitókép: Annie Spratt/Unsplash