Fahéj rudak és az abból őrült fűszer asztalon

A fahéj 6 egészségügyi előnye

A fahéj gazdag antioxidánsokban és más jótékony hatású vegyületekben. Egyes kutatások szerint segíthet a vércukorszint szabályozásában, védelmet nyújt a szívbetegségekkel szemben, és csökkentheti a gyulladást. Az utóbbi években a modern tudomány elkezdte megerősíteni a fahéjjal kapcsolatos számos lehetséges egészségügyi előnyét. Ezeket mutatjuk meg.

1. Tele van antioxidánsokkal

Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól. A fahéj tele van erős antioxidánsokkal, köztük polifenolokkal.

Egy tanulmány szerint a fahéj-kiegészítés jelentősen növelheti a vér antioxidáns-szintjét, miközben csökkenti a gyulladás mérésére használt markerek, például a C-reaktív fehérje szintjét. Sőt, a fahéj antioxidáns hatása olyan erős, hogy még természetes élelmiszer tartósítószerként is használható.

2. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet

A gyulladás hihetetlenül fontos, mivel segít a szervezetednek reagálni a fertőzésekre és helyreállítani a szövetkárosodásokat. Azonban problémává válhat, ha krónikus és a szervezet saját szövetei ellen irányul.

A fahéj ebben is hasznos lehet. Tanulmányok szerint ez a fűszer és a benne található antioxidánsok erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

3. Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen

A fahéjat összefüggésbe hozták a szívbetegségek kockázatának csökkentésével, amely világszerte vezető halálozási ok.
Egy áttekintés szerint legalább 1,5 gramm fahéj napi pótlása képes volt csökkenteni a trigliceridek, az összkoleszterin, az LDL (rossz) koleszterin és a vércukor szintjét az anyagcsere-betegségben szenvedő embereknél.

Egy másik, 13 tanulmányt vizsgáló áttekintés megállapította, hogy a fahéj képes csökkenteni a triglicerid- és az összkoleszterinszintet, amelyek mindkettő a szívbetegségek kockázati tényezői. A fahéjról azt is kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást, ha legalább 8 héten keresztül következetesen fogyasztják. Mindezek a tényezők együttesen segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

4. Javíthatja az inzulinérzékenységet

Az inzulin az egyik legfontosabb hormon, amely szabályozza az anyagcserét és az energiafelhasználást, a vércukornak a véráramból a sejtekbe történő szállításához is elengedhetetlen. Egyes emberek azonban rezisztensek az inzulin hatásával szemben. Ezt nevezik inzulinrezisztenciának, amely olyan állapotok jellemzője, mint a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség.

Bár még több kutatásra van szükség, egyes tanulmányok szerint a fahéj csökkentheti az inzulinrezisztenciát. Az inzulinérzékenység növelésével a fahéj csökkentheti a vércukorszintet és elősegítheti a jobb vércukorszint-szabályozást.

5. Jótékony hatással lehet a neurodegeneratív betegségekre

A neurodegeneratív betegségeket az idegsejtek szerkezetének vagy funkciójának fokozatos elvesztése jellemzi. A két leggyakoribb típus az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

Úgy tűnik, hogy a fahéjban található egyes vegyületek gátolják a tau nevű fehérje felhalmozódását az agyban, ami az Alzheimer-kór egyik jellemzője. Egy 2014-es, Parkinson-kóros egereken végzett vizsgálatban a fahéj segített megvédeni az idegsejteket, normalizálta a neurotranszmitterek szintjét, és javította a motoros funkciókat. Ezeket a hatásokat azonban tovább kell vizsgálni embereken.

6. Megelőzheti a bakteriális és gombás fertőzéseket

A fahéj egyik fő aktív összetevője, a fahéjaldehid jótékony hatású lehet különféle fertőzések ellen. Kémcsöves vizsgálatok azt sugallják, hogy a fahéjolaj segíthet elpusztítani bizonyos légúti fertőzéseket okozó gombákat, emellett gátolhatja bizonyos baktériumok, köztük a Listeria és a Salmonella növekedését is.

A fahéj továbbá antimikrobiális hatása segíthet a fogszuvasodás megelőzésében és a rossz lehelet csökkentésében is. A bizonyítékok azonban többnyire csak a kémcsöves vizsgálatokra korlátozódnak, ezért több, embereken végzett kutatásra van szükség.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock