Vérnyomáscsökkentő, a fáradtságra is jó, mégis kidobjuk
Csuhézás után a legtöbben automatikusan kidobjuk a kukorica haját, vagy más néven bajuszát, pedig rendkívül egészséges.
A kukoricabajusz a magas vérnyomást csökkentő, természetes olajokat tartalmaz, emellett pedig jótékony klorofill, mangán és kálium is található benne. Nem véletlenül használják teaként is régóta.
A kukoricabajusz szaponint, cseranyagot, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidát tartalmaz, írja a haszon.hu. De milyen más előnyökkel bír még?
Fotó: Unsplash
A kukoricahaj természetes vízhajtó, és méregtelenítő hatása mellett a vesének és a húgyhólyagnak is kedvező. Továbbá segít a rossz koleszterinszint csökkentésében, és kiváló a fáradtság ellen.
Külsőleg alkalmazva a teát, a bőr felszínén csillapítja a viszkető, szúró érzést, így remekül enyhíti a rovarcsípéseket, a bőrfertőzéseket, mivel antibakteriális hatóanyagok vannak benne.
A kukoricahaj nemcsak teaként fogyasztható, hanem levesbe, salátába, turmixba keverve is. Érdemes összeaprítani és megszárítani, és üvegben vagy zacskóban tárolni.
Vesekő és hólyaghomok esetén is alkalmazhatjuk, foszforsótartalma miatt pedig az angolkórra és hátgerincfájásra is jó.
Ha ez még nem lenne elég, köhögés ellen is jótákony hatású, a kukoricabajuszt rendszerint a kukoricaszemmel együtt főzik meg, és szüredékét cukorral vagy mézzel ízesítik, majd forrón fogyasztják.
A kukoricahaj kivonatát májelégtelenség fennállásakor is alkalmazzák, valamint gyakori alkotórésze a cukorbetegségek elleni, a diétás és a vizelethajtó teakeverékeknek.
Nyitókép: Unsplash