5 jel, hogy nem jutsz elég fehérjéhez
Mindenki számára létfontosságú, mivel a test minden részét megfelelően működteti – a csontoktól és az immunrendszertől kezdve a körmökig –, és táplálja a sejteket, így segítve azok növekedését és javulását.
Szervezetünk több mint 10 000 különböző fehérjét tartalmaz, melyek aminosavaknak nevezett molekulákból állnak.
„A szervezetednek összesen 20 különböző aminosavra van szüksége a megfelelő működéshez. De a szervezeted nem képes mindegyiket saját maga előállítani. Ezekből az esszenciális aminosavakból csak 11-et tud előállítani. Ahhoz, hogy a szervezeted minden szükségletét kielégítsd, a maradék kilenc aminosavat a táplálkozásoddal kell beszerezned”
– mondja Riya Lakhani-Kanji táplálkozási szakértő.
Mindezek az aminosavak létfontosságúak a szervezet számára. Ezek kulcsfontosságú előnyei a következők:
- Az izmok javítása: Az aminosavak a fehérjék építőkövei, amelyek nélkülözhetetlenek az izmok növekedéséhez, javításához és karbantartásához
- Energia: Hosszan tartó edzés során is energiaforrásként használhatókű
- Immunsejtek előállítása
- Hormonok előállítása: Bizonyos aminosavak a neurotranszmitterek és különböző hormonok előanyagai. A tirozin például a pajzsmirigyhormonok termeléséhez szükséges.
- Az egészséges bőrhöz és csontokhoz: Az aminosavak a kollagéntermeléshez is elengedhetetlenek, amely a bőr, a csontok és a kötőszövetek szerkezetét biztosítja.
A naponta szükséges fehérje mennyisége számos tényezőtől, többek között az életkortól, az aktivitási szinttől és az általános egészségi állapottól függően változhat.
„Általában egy egyszerű irányelv az, hogy körülbelül 0,8 gramm fehérjét fogyasszunk testsúlykilogrammonként. A legtöbb felnőtt esetében ez körülbelül 50-70 gramm fehérjét jelent naponta”
– tanácsolja Lakhani-Kanji.
Ez egy körülbelül tenyérnyi méretű csirkemellnek felel meg, amely általában körülbelül 30 gramm fehérjét tartalmaz, teszi hozzá Riya.
„Hasonlóképpen, egy csésze főtt bab vagy lencse körülbelül 15-18 gramm fehérjét tartalmaz, két nagy tojás pedig nagyjából 12 grammot.”
Az alábbi jelek arra utalnak, hogy nem jutunk elég fehérjéhez:
1.Duzzadt lábak és bokák
A duzzanat, különösen a lábakban, a bokában és a hason, gyakori jele a fehérjehiánynak. Ez azért van, mert a fehérjehiány befolyásolja a szövetek folyadékegyensúlyát, magyarázza Lakhani-Kanji.
„Az olyan fehérjék, mint az albumin, segítenek a folyadékok egyensúlyának kezelésében a vérerek és a testszövetek között. Elegendő fehérje nélkül ez az egyensúly megbomlik, ami miatt a folyadék a rossz helyeken gyűlik fel, ami észrevehető duzzanathoz vezet.”
2. Hangulatingadozás
Számos neurotranszmitter – vegyi anyagok, amelyeket az agy a sejtek közötti kommunikációhoz használ – aminosavakból áll. A triptofán nevű aminosav például a szerotonin, a szervezet jó közérzetet keltő vegyi anyagának előanyaga.
A fehérje biztosítja az olyan neurotranszmitterek, mint a szerotonin és a dopamin termeléséhez nélkülözhetetlen aminosavakat, amelyek elengedhetetlenek a stabil hangulat fenntartásához.
A hangulatváltozások, például a „másnaposság” érzése (az éhségérzet és a dühösség kombinációja) is jelezheti az elégtelen fehérjebevitelt. A fehérje segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet, és a nem megfelelő fogyasztás esetén a vércukorszint leeshet, ami ingerlékenységhez és hangulatingadozáshoz vezethet.
3. Haj-, bőr- és körömproblémák
Fotó: Shutterstock
A fehérje létfontosságú a bőr és a haj egészségéhez. A cisztein nevű aminosav fontos a keratin előállításához, amely a haj, a bőr és a köröm kulcsfontosságú fehérjéje. Megfelelő fehérjebevitel nélkül a haj növekedési ciklusa megszakadhat, ami fokozott hajhulláshoz vezethet, a körmök pedig törékennyé válhatnak.
A fehérje döntő szerepet játszik a bőr rugalmasságának és hidratáltságának fenntartásában, hiánya pedig károsíthatja a kollagéntermelést. Ez száraz, hámló ls fakó bőrt eredményez.
4. Lassan gyógyuló sebek
Hasonló okok miatt, ha nem eszünk elég fehérjét, lassabban gyógyulnak. be a sebeink. A fehérje elengedhetetlen a szövetek helyreállításához, valamint az új sejtek és kollagén képződéséhez. Az elégtelen fehérjebevitel nemcsak lassabb sebgyógyuláshoz, de a fertőzés fokozott kockázatához is vezethet.
5. Gyenge izmok és állandó fáradtságérzet
A fehérje létfontosságú az izmok karbantartásához és helyreállításához. Nem megfelelő mennyiségű fehérjebevitel esetén a szervezet nehezen építi újra az izomrostokat, ami izomgyengeséghez és izomvesztéshez vezethet. Emellet az energiaszint jelentősen csökken, mivel az izmok létfontosságú szerepet játszanak az általános állóképességben és erőnlétben.
Nyitókép: Shutterstock