egy lány gyötrődik a fejfájás miatt

5 természetes módszer a makacs fejfájás ellen

A felnőttek túlnyomó része küzd gyakori fejfájással, és ez akkor a legkellemetlenebb, amikor dolgoznunk kellene. A gyógyszerek gyors segítséget nyújthatnak, de ez csak a probléma felületi kezelése. Összegyűjtöttünk öt természetes kezelési módszert, amik a fejfájás okát szüntethetik meg.


Statisztikák szerint a tizennyolc és hatvanöt év közötti felnőttek háromnegyede számol be gyakori fejfájásról. Ez lehet akár migrénes vagy tenziós fejfájás, amik nem valami másik betegség vagy sérülés tüneteiként jelentkeznek, de ennek az ellentettje is számottevő. Mivel több fajta fájdalmat különbözetünk meg, így azoknak külön kezelési formájuk van.

A lakosság hetven százalékát érinti stresszalapú fejfájás, ami mindkét oldalon jelentkezik a fejen. Másik gyakori variáció a migrén, ami például az Egyesült Államok területén közel 39 millió embert érint, és súlyos, lüktető fájdalommal jár a fej egyik oldalán, valamint gyakran kíséri hányinger, fény- vagy hangérzékenység. A tünetek milyenségétől függően szerencsére rengeteg természetes módszert fedeztek már fel, amikkel csillapíthatjuk szenvedésünket, vagy akár meg is előzhetjük azokat.

woman in white crew neck shirt drinking water


Fotó: Giorgio Trovato/Unsplash

1. Hidratáljunk rendszeresen!

Kutatások kimutatták, hogy azok között, akik napi szinten legalább másfél liter vizet juttatnak a szervezetükbe, jóval kevesebb ideig és sokkal gyengébben mutatkoztak a tünetek, mint azoknak, akik placebót kaptak gyógymód gyanánt. Emellett a rendszeres vízfogyasztásnak millió egyéb haszna van: szabályozhatja a testhőmérsékletet, megőrzi az ízületek egészségét, tápanyagokat juttat el a sejtekhez, és ragyogóvá, fiatalossá teszi a bőrt.

2. Aludjunk sokat!

Számottevően többször jelentkezik ez a típusú tünet azok körében, akik nem elég kipihentek. Emellett kevésbé leszünk aktívak, ingerültebbé válunk, és még az immunrendszerünk is meggyengül. Az egészséges alvásrend kialakításán túl azt ajánlják a szakértők, hogy lefekvés előtt fél órával hagyjuk abba a telefon és egyéb okoseszközök használatát, valamint csökkentsük a napi koffeinbevitelt.

woman walking on pathway during daytime


Fotó: Unsplash/Emma Simpson

3. Mozogjunk!

Ilyen állapotban az az utolsó gondolatunk, hogy elmenjünk edzeni, viszont a rendszeres mozgás közbeni izzadás endorfinokat, dopamint és noradrenalint szabadít fel a szervezetben, amiknek fájdalomcsillapító hatásuk van. Tudósok meglátása szerint, heti háromszor kell legalább egy órát edzeni és verejtékezni. Ez a rutin legalább annyit ér, mint egy gyógyszeres kezelés, és még fittebbek is leszünk a hatására.

Fontos megjegyezni, hogy ez a folyamat is okozhat migrént, hiszen megemeli a vérnyomást, viszont a hosszútávú torna megtanít kiegyensúlyozni ezt, emellett pedig csökkenti a stresszt — írta a Real Simple.

4. Szedjünk elegendő magnéziumot!

A magnézium egy olyan anyag, ami segíti a migrén kialakulása elleni védelmet kiépíteni. Az étrend-kiegészítőknél sokkal jobb ötlet, ha előbb magnéziumban gazdag ételeket kezdünk többet fogyasztani: ilyen például a mandula, a tojás, lazac, csirkemell vagy akár a spenót.

5. Szakadjunk el a képernyőktől!

Manapság napjaink nagy részében valamilyen monitor előtt ülünk és ténykedünk. A kék fény, amit folyamatosan az arcunkba kapunk, hosszútávú használatnál roncsolja az emberi retinát, valamint a fejfájás kockázatát is megemeli. Ennek elkerüléséért fektessünk be képernyővédőkbe, valamint telefonunkon állítsuk be az éjszakai módot. Ezek hatására a kép fényessége csökken, így kevésbé megterhelő a szem számára. Ha még egy szintet szeretnénk lépni, akkor húsz percenként iktassunk be egy rövid képernyőmentes szünetet.


Nyitókép: Unsplash/Carolina Heza