Pohárba ömlő vörösbor

Neked is fáj a fejed a vörösbortól? Ez a magyarázata

Az elfogyasztott mennyiségnek nincs köze hozzá.

A University of California kutatócsoportja szerint a vörös szőlőben található egyik vegyület, a kvercetin felelős a vörösborfogyasztás okozta fejfájásért, mivel az megzavarhatja a szervezet alkohol-anyagcseréjét.

A Napa-völgyből származó cabernet-ek nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a flavonolt. Mint kiderült, a vörös szőlő több kvercetint termel, ha napfénynek van kitéve. Ez egyben azt is jelenti, hogy az olcsó vörösborok helyett a drágább verziók rosszabb választásnak bizonyulnak a fejfájásra hajlamos emberek számára, mondta el Andrew Waterhouse professzor a BBC Newsnak.

„Az olcsó szőlőfajtákat nagyon nagy lombkoronájú és sok levéllel rendelkező tőkéken termesztik, így nem kapnak annyi napfényt. Míg a jó minőségű szőlő kisebb, kevesebb levéllel rendelkező tőkékről származik. A napsütés mennyiségét gondosan szabályozzák, hogy javítsák a bor minőségét”

– fogalmazott.

Roger Corder professzor, a londoni Queen Mary University kísérleti terápiás szakértője szerint azonban ellenkezőleg, az anekdotikus bizonyítékok azt sugallják, hogy az olcsóbb borok rosszabbak a fejfájás szempontjából.

Hogy miért fáj egyesek feje akár kis mennyiségű vörösbor elfogyasztása után (már félórával azt követően is jelentkezhet), arról több elmélet is ismert. Egyesek szerint a bor eltarthatóságát és frissességét meghosszabbító tartósítószerek, a szulfitok állhatnak a háttérben. Általában azonban a szulfit-tartalom az édes fehérborokban magasabb, mint a vörösborokban.

Bár egyesek allergiásak lehetnek a szulfitokra és kerülniük kell őket, kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy ezek lennének a fejfájás okozói. A másik lehetséges magyarázat szerint a hisztamin a hibás, mely gyakrabban található meg a vörösborban, mint a fehér vagy a rozéborban.

A hisztamin kitágíthatja az ereket a szervezetben, ami fejfájást válthat ki.

A szakértők elmondták, hogy több mint minden harmadik kelet-ázsiai származású ember intoleráns bármilyen alkoholtípusra, melynek fogyasztása arcpírt, fejfájást és hányingert okoz náluk. Ennek oka egy, az ALDH2 vagy aldehid-dehidrogenáz nevű, alkoholt metabolizáló enzim működését befolyásoló gén.

Az alkohol két lépésben bomlik le a szervezetben: egy acetaldehid nevű mérgező vegyületté alakul, amelyet az ALDH2 ártalmatlan acetáttá, azaz lényegében ecetté alakít át. Ha ez nem tud megtörténni, a káros acetaldehid felhalmozódik, és ez okozza a tüneteket.

A kutatók szerint a vörösbor okozta fejfájásnál is hasonló útvonalról lehet szó. A laboratóriumban kimutatták, hogy a kvercetin közvetve képes blokkolni az ALDH2 működését, egyik saját metabolitján keresztül.

A kutatók szerint a számos más gyümölcsben és zöldségben is megtalálható kvercetin csak alkohollal keveredve okozhat ilyen problémát, önmagában nem okoz fejfájást.

A kutatóknak még le kell folytatniuk a vizsgálatukat embereken, szerintük egy egyszerű kísérlet elég ehhez: vörösboros fejfájásra hajlamos önkénteseknek egy standard vodkaital mellett kvercetin-kiegészítőt vagy egy áltablettát adnának.

Corder professzor szerint más összetevőket is érdemes megvizsgálni, kiválthatnak-e fejfájást.

Nyitókép: Unsplash