Vörösboros üveg, mellette pohár és dugóhúzó

Így állapíthatod meg, hogy megromlott-e a kinyitott bor

Bár sokan azt gondoljuk, hogy a bor évekig érlelődik, de ha egyszer kinyitunk egy üveggel, néhány dolog miatt könnyen megromolhat.


Egy nyitott, megfelelően újra lezárt palack bor (akár a palackhoz mellékelt dugóval vagy kupakkal, akár egy újrafelhasználható dugóval), és a hűtőszekrénybe helyezve vagy a konyhapulton hagyva oxidációs vagy másodlagos erjedési folyamaton mehet keresztül, ami miatt a bor íze, kinézete és szaga kevésbé lesz iható.

Az alább hasznos tippek és trükkök segíthetnek eldönteni, hogy a borosüveg készen áll-e még arra, hogy megigyuk, vagy már ki kell dobnunk.

Meddig jó a bor?

Minden bor más és más, egy nyitott üveg bor eltarthatósága a bor keverékétől, minőségétől és ízvilágától függően változik. Általános szabályként azonban elmondható, hogy egy felbontott, megfelelően visszazárt és hűtve tárolt palack bor az eredeti felbontástól számított egy hétig eltartható.

Ez az ajánlás fehér- és vörösborokra egyaránt vonatkozik, mivel a hűtés lassítja az oxidációs folyamatot.

Protipp: Ha hűtőben tárolt vörösbort szeretnénk tálalni, hagyjuk szobahőmérsékleten állni körülbelül 30 percig, mielőtt meginnánk.

1. Nézzük meg

Ha épp most vettük ki a nyitott üveget a hűtőből, és azon gondolkodunk, hogy még iható-e, nézzük meg, mielőtt kitöltenénk egy pohárral. Az első dolog, amit keresni kell, az egy filmréteg a palack belsejében (néha maradvány ragad az üvegre) vagy egy zavaros homály a folyadékban, ami korábban nem volt ott.

Ha a borosüveg sötét üvegből készült, töltsünk egy kicsit egy tiszta borospohárba. Így láthatjuk, hogy történt-e bármilyen változás a bor kinézetében. Egyes borok természetüknél fogva kissé zavarosak, ezért mindenképpen kérdezzük meg magunktól, hogy másképp néz-e ki, mint amikor először kinyitottuk a palackot. A zavaros borban valószínűleg baktériumtevékenység alakult ki, és nem ideális a fogyasztása.

Ha a bor színe megváltozott, akkor valószínűleg túl sok oxigénnek vagy fénynek volt kitéve, és az íze rosszabb lesz. A vörösborok elveszíthetik élénk és gazdag színüket, ha megromlanak. Ha a bor barnábbnak vagy tompábbnak tűnik, mint amikor először kinyitottuk, intő jel lehet.

Egy másik fontos jelzés, ha a borban apró, pezsgő buborékok képződnek. Hacsak nem egy üveg pezsgőről van szó, ez nem jó jel. Ezek a kis buborékok azt jelzik, hogy a palack bor a felbontás óta tovább erjedhetett, amiből nem szeretnénk egy egész pohárral meginni, mert az ízét komolyan elferdíti.

2. Szagoljunk bele

Ha a bor megromlásának jeleit keresve nem kapunk egyértelmű választ, szagoljunk bele. A borszakértők szerint a romlott bornak háromféle szaga lehet.

Előfordul, hogy a felbontott bor baktériumokkal fertőződik, amelyek hatására megromlik. Ilyenkor általában savas, fanyar, ecethez vagy savanyú káposztához hasonló szagot áraszt.

Alma, főtt cukor vagy dió illata van? Ez annak a jele, hogy a bor túl sokáig volt nyitva, és az oxigénnel való tartós érintkezés, más néven oxidáció miatt elvesztette az ízét.

Ha új palackot nyitunk ki, és fokhagyma vagy káposzta illatát érezzük, az annak a jele lehet, hogy a bor a gyártás során szennyeződött. Bár ez ritkán fordul elő, a friss palackok megszagolása jó gyakorlat.

3. Kóstoljunk bele

Ha nem vettünk észre olyan szagot vagy megjelenést, amely nem tűnt megfelelőnek, igyunk egy kortyot a borból, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megromlott-e. Ha egy bor oxidálódott, akkor valószínűleg gyümölcsösebb és édesebb lesz az íze.

Vagy ha ez a további erjedési folyamat akkor kezdődött, amikor a borosüveg a hűtőben vagy a pulton maradt, akkor savanyú vagy keserű íze lehet. Ha tehát a borunknak nem olyan íze van, mint amilyennek gondoljuk, a legjobb, ha nem fogyasztunk el egy teljes pohárral.

Megiható a romlott bor?

A megromlott bor valószínűleg nem ártalmas, ha elfogyasztjuk. A romlandó élelmiszerekkel ellentétben a bor valószínűleg nem fog ártani nekünk, ha oxidálódott vagy második erjedésen ment keresztül. A „rossz” bor azonban nem a legideálisabb módja annak, hogy élvezze egy pohárral, így végső soron minden az ízlésen múlik.

Hogyan lehet frissen tartani a bort?

A bor frissen tartása nagyon egyszerű, a lényeg az, hogy a palackot felbontás után szorosan visszazárjuk, akár a mellékelt dugóval vagy kupakkal, akár egy újrafelhasználható dugóval. Minden palackot hűtsünk be, legyen az fehér-, pezsgő- vagy vörösbor, és akár egy hétig is eláll.

A borfanatikusok vásárolhatnak borhűtőket vagy olyan kütyüket, mint a borszivattyúk, hogy a felbontott borosüvegeket hosszabb ideig frissen tartsák. A borszakértők azt is javasolják, hogy a megmaradt bort kisebb üvegedénybe öntsük, hogy minimálisra csökkentsük a bor oxigéntartalmát.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock