Kína Yunnan tartományából származó gazdag fekete tea

Zöld tea kontra fekete tea: Mi a különbség?

Ha teljesen elhagynánk a kávét, és átállnánk egy kisebb koffeintartalmú italra, vagy talán csak másfajta forró itallal egészítenénk ki a kávét, a tea jó alternatíva lehet. Sokak nagy kedvence a zöld és fekete tea, de mi a különbség a két fajta között?

A National Institute of Health (NIH) szerint a zöld és fekete tea is a Camellia Sinensis növény leveleiből származik, de egészen másképp dolgozzák fel a kettőt. A legfontosabb különbség az elkészítésükben az, hogy a fekete tea leveleit oxidálják, vagyis szándékosan kiteszik a levegőnek, míg a zöld tea leveleit nem – ez többek között a zöld tea világosabb színét is magyarázza.

Íz

Az oxidációs folyamat hatására a fekete tealevelek színe sötétebb, íze pedig intenzívebb, testesebb, malátás, tanninos (csersav) és enyhén kesernyés. A zöld tea ezzel szemben sokkal enyhébb és világosabb ízű, amelyet növényi és virágos jegyek jellemeznek.

Koffein

Mind a zöld, mind a fekete tea tartalmaz koffeint, mivel ez az élénkítőszer természetes módon fordul elő abban a növényben, amelyből a tealevelek származnak. A konkrét koffeintartalom meghatározása nem olyan könnyű, mert ezek a mennyiségek jelentősen változnak attól függően, hogy milyen típusú teát választunk, és hogyan készítjük el.

Egy 2001-es, a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az előre csomagolt teában magasabb a koffeintartalom, mint a laza teában. Ennek oka valószínűleg az, hogy a zacskós teában található aprított levelek kisebb szemcsemérete erősebb főzetet eredményez. Ugyanez a tanulmány a felhasznált tea és víz mennyiségét, a felöntési időt és a keverés mértékét határozta meg, mint további fontos tényezőket, amelyek befolyásolják a koffeintartalmat, legyen szó fekete vagy zöld teáról.

Ennek ellenére, ha érzékenyek vagyunk a koffeinre, és megpróbáljuk korlátozni a teabevitelt, fontos tudni, hogy a zöld tea jellemzően kevesebbet tartalmaz. Az USDA FoodData Central szerint egy csésze főzött zöld tea körülbelül 29 mg koffeint tartalmaz, szemben a fekete tea 48 mg koffeinnel.

Melyik az egészségesebb?

Mindkét teafajta gazdag polifenolokban, a szív egészségét javító antioxidánsban. A Science Reportsban megjelent 2014-es tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, a PLoS One-ban megjelent 2014-es tanulmány szerint pedig a fekete tea fogyasztása ugyanezt a hatást fejti ki.

Emellett a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban közzétett 2014-es tanulmány megállapította, hogy mindkét teafajta csökkenti a rossz (LDL) koleszterinszintet és megakadályozza a vérerek lepedékképződését.

A kettő közötti különbségek között fontos megemlíteni, hogy a zöld tea például az ECGC nevű antioxidáns magasabb koncentrációjával tűnik ki, amely a kutatások szerint olyan egészségügyi előnyökkel járhat, mint antioxidáns hatás, a rák kemoprevenciója, a szív- és érrendszeri egészség javítása, a fogyás fokozása, a bőr védelme az ionizáló sugárzás okozta károsodástól és mások.

A fekete tea viszont teaflavint tartalmaz, az oxidációs folyamat termékét, és így egy olyan típusú polifenolt, amely a zöld teában nem található meg. A Molecules című szaklapban 2018-ban megjelent jelentés szerint a teaflavinoknak számos egészségügyi előnye van, többek között zsírcsökkentő és glükózcsökkentő képességekkel, valamint az életmóddal összefüggő betegségek megelőzésével, amelyek az elhízás elleni, rákellenes, antiateroszklerotikus (plakk-képződés elleni), gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antibakteriális, csontritkulás- és fogszuvasodás-ellenes tulajdonságokkal kapcsolatosak.

A zöld és a fekete tea fogyasztása a potenciális egészségügyi előnyök lenyűgöző listájával jár, így a kérdés, hogy melyiket érdemes inni, valójában személyes preferenciától és koffeinérzékenységtől függ. Például a kávéimádók, akik megpróbálnak átállni a kávéról, a fekete teát részesíthetik előnyben az erősebb löket és a robusztusabb, kesernyésebb íz miatt, míg azok, akik a lágyabb, világosabb ízt és a finomabb löketet részesítik előnyben, a zöld teát válasszák.

(PureWow)

Nyitókép: Unsplash