Különböző típusú teák csészékben

Egy tea kivonata segíthet csökkenteni a vércukorszintet és a bélgyulladást

A zöld teának már régóta vannak potenciális egészségügyi előnyei. Egy új tanulmány a zöldtea-kivonatot vizsgálta és megállapította, hogy segíthet a vércukorszint csökkentésében.

A zöld tea a potenciális egészségügyi előnyök hosszú listájáról ismert, többek között arról, hogy rendszeres fogyasztása jobb agyműködést eredményez. Egy maroknyi szívbetegség kockázati tényezővel rendelkező embereken végzett új kutatás azt mutatja,, hogy a zöld tea kivonat négy héten át történő fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet és a bélgyulladást is. A kutatók szerint ez az egyik első olyan vizsgálat, amely azt vizsgálja, hogy a metabolikus szindrómához kapcsolódó egészségügyi kockázatokat csökkentheti-e a zöld tea, derül ki a Healthline cikkéből.

„A zöld tea köztudottan gazdag forrása az antioxidánsoknak, olyan anyagoknak, amelyek segítenek leküzdeni a gyulladást a szervezetben. Most egyre többet tudunk meg arról, hogy a zöld tea pozitív hatással lehet a bélrendszerre. Egy új tanulmányban a kutatók a zöld tea bélrendszer egészségére gyakorolt hatását igyekeztek vizsgálni. A bél áteresztőképessége vagy "szivárgó bél" lehetővé teszi a baktériumok és más toxinok bejutását a véráramba, ami gyulladáshoz vezet”

– mondta el Dr. Anjali Mone, a Lenox Hill Kórház gasztroenterológusa.

A Current Developments in Nutrition című szaklapban megjelent tanulmányban 40 személy vett részt, 21 metabolikus szindrómában szenvedő és 19 egészséges felnőtt. Ők 28 napon át zöldtea-kivonatot, majd 28 napon át placebót kaptak, a kezelések között pedig egy hónap szünet következett.

A kutatók megállapították, hogy a résztvevők éhgyomri vércukorszintje alacsonyabb volt a zöldtea-kivonatot szedőknél, mint a placebót kapóknál. A zöldtea-kezelés a vizsgálatban azt is kimutatta, hogy csökkentette a bélgyulladást, amit a széklet gyulladásos fehérjéinek csökkenése jelzett.

A tanulmány vezető társszerzője, Richard Bruno, az Ohioi Állami Egyetem humán táplálkozástudományi professzora elmondta, hogy az eredmények már egy hónap elteltével is előnyösnek bizonyultak.

„Ez azt mondja nekünk, hogy egy hónapon belül képesek vagyunk csökkenteni a vércukorszintet mind a metabolikus szindrómában szenvedő, mind az egészséges embereknél, és úgy tűnik, hogy a vércukorszint csökkenése összefügg a szivárgó bélrendszer és a bélgyulladás csökkenésével – függetlenül az egészségi állapottól”

– fogalmazott egy nyilatkozatában.

„Ez egy egyszerű, mégis hatékony beavatkozás lehet a metabolikus szindrómában szenvedő vagy annak kockázatának kitett emberek számára. Ez egy olyan terápia lehet, amelyet el lehet kezdeni, miközben továbbra is az egészséges életmódváltást támogatjuk”

– jegyezte meg Olivia Vaughn, az Ohio State University Wexner Medical Center dietetikus táplálkozási szakértője.

Mi az a metabolikus szindróma?

A metabolikus szindróma több, együttesen előforduló állapotból ered, amelyek növelik a szívbetegségek, a sztrók és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A körülmények közé tartozik a megnövekedett és magas vérnyomás, a derék körüli zsírfelesleg és a kóros koleszterin- vagy trigliceridszint. Az Egyesült Államokban minden harmadik felnőttből akár egy is érintett a metabolikus szindrómában.

A metabolikus szindróma egyik fő kockázati tényezője, hogy azt a „szivárgó bélrendszer” váltja ki. A magas vércukorszint károsíthatja a bélgátat, ezáltal szivárgó bélrendszert válthat ki, ami viszont hozzájárulhat a metabolikus szindrómához. Hagyományosan, ha egy betegnél fennáll a metabolikus szindróma kockázata, életmódbeli változtatásokat javasolnak neki, beleértve az étrend megváltoztatását és a fogyást, ami különböző okokból kihívást jelenthet.

„Ezek a vizsgálati eredmények ígéretesek, és új eszközt kínálhatnak a metabolikus szindrómával veszélyeztetett betegek kezeléséhez. A zöld teában található antioxidánsok segíthetnek a sejtkárosodás és a gyulladás elleni küzdelemben a jobb bélrendszer és az általános egészség érdekében”

– magyarázta Mone.

A National Center for Complementary and Integrative Health szerint a zöld teát évezredek óta használják gyógyászati célokra Kínában és Japánban. Ital formájában fogyasztva naponta legfeljebb nyolc csésze zöld tea, terhes nők számára pedig legfeljebb hat csésze zöld tea fogyasztása biztonságos.

A zöld tea egészségügyi kockázatai

A túl sok zöld tea fogyasztása vagy a túl sok zöldtea-kivonat bevitele néhány káros mellékhatással járhat.

Egy csésze zöld tea 28 milligramm koffeint tartalmaz. Ez a szám jóval kevesebb, ha összehasonlítjuk a kávéval, amely 96 milligramm koffeint tartalmaz egy 2,4 dl-es adagban. Ha azonban zöldtea-kivonatot fogyasztunk, előfordulhat, hogy magas koffeintartalmat veszünk magunkhoz.

„Tudjuk, hogy a zöld tea vagy vegyületei ital formájában, szemben a szilárd dózisú formákkal, mint a [gumicukor] vagy a tabletták, másképp hatnak a szervezetben, és ezért más a toxicitási küszöbük. Voltak májkárosodással járó esetek nagy dózisok esetén, de alacsony arányban. Azt javasolnám, hogy a májbetegségben szenvedő személyek beszéljék meg a zöld tea/zöldtea-kivonat használatát az orvosukkal”

– mondta Vaughn.

Egészségesnek maradni

A bél áteresztőképesség, vagy szivárgó bél, technikailag nem elismert orvosi diagnózis, és mint ilyen, korlátozott számú klinikai adat áll rendelkezésre az állapotról. Az olyan más betegségek, mint a cöliákia (gluténérzékenység), a gyulladásos bélbetegség, az irritábilis bél szindróma, a fekélyes vastagbélgyulladás stb. kezelése segített megvilágítani a szivárgó bél és a metabolikus szindróma kezelésének módját.

Például a gluténmentes diéta enyhítheti a tüneteket, valamint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, immunrendszer-szupresszorok, antibiotikumok és étrend-kiegészítők, mint a vas, kalcium és D-vitamin. Bizonyos ételektől, mint a feldolgozott élelmiszerek, a magas zsírtartalmú ételek, a magas cukortartalmú ételek, a glutén, a tejtermékek és az alkohol távol tartása szintén hasznos.

A probiotikumokat és probiotikumokat egyaránt tartalmazó élelmiszerek fogyasztása is nagyon hasznos lehet a bélrendszer egészséges baktériumainak elősegítésében.

„Hangsúlyozom a hozzáadott cukrokban szegény étrend fontosságát, mivel ez hozzájárulhat a bélmikrobiom egyensúlyának felborulásához és a krónikus gyulladások fokozásához. Olyan étrendet ajánlok, amely gazdag a zöldségekből, gyümölcsökből, babból, diófélékből és magvakból, valamint teljes kiőrlésű gabonafélékből származó élelmi rostokban, mivel bizonyos rostok elősegíthetik a jó mikroorganizmusok növekedését és sokszínűségét a bélrendszerünkben. A hozzáadott cukrok minimalizálása és a megfelelő élelmi rostok fogyasztása szintén nagyon jótékony hatással van a vércukorszint szabályozására”

– tette hozzá Vaughn.

Nyitókép: Shutterstock