mesterséges édesítőszerek türkiz háttéren

Egy új édesítőszer a bélrendszer egészségét is javíthatja

A jobb édesítőszer keresése során kutatók a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban egy olyan alacsony kalóriatartalmú keverékről számolnak be, amely ugyanolyan édes, mint az asztali cukor, és laboratóriumi kísérletekben a „jó” bélmikrobákat táplálja.

A mesterséges édesítőszerek népszerűsége robbanásszerűen megnőtt, mert lehetővé teszik, hogy az emberek kalóriák nélkül fogyasszanak édességet.

Bár az emberi fogyasztás szempontjából biztonságosnak számítanak, az állatokon és embereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy egyesek közülük serkenthetik az étvágyat, ami fokozott ételfogyasztáshoz és súlygyarapodáshoz, valamint egyéb negatív egészségügyi következményekhez vezethet.

Ezért a kutatók a természetes forrásokból származó, alacsony kalóriatartalmú vagy rendkívül édes anyagok tanulmányozása felé fordultak, mint lehetséges helyettesítő anyagok, számol be róla a Medical Xpress.

Az emlősök tejében található galaktooligoszacharidok (GOS) például alacsony kalóriatartalmú, prebiotikus hatású cukrok, amelyek energiaforrást jelenthetnek a hasznos bélmikrobák számára, de nem elég édesek ahhoz, hogy helyettesítsék az asztali cukrot.

A luo han guo gyümölcsből származó kivonatok mogrozidokat tartalmaznak – az asztali cukornál 200-300-szor édesebb vegyületeket. Ezek a kivonatok azonban néha mellékízzel rendelkeznek, ami enzimekkel eltávolítható. F. Javier Moreno és munkatársai mindkét természetes anyag legjobb tulajdonságait akarták kihasználni, enzimekkel módosították a mogrozidokat, miközben egyúttal galaktooligoszacharidokat állítottak elő egy vadonatúj, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerhez.

A kutatók a laktózzal és az V. mogroziddal (a luo han guo gyümölcs elsődleges mogrozidja) kezdték. Amikor β-galaktozidáz enzimeket adtak hozzá, olyan keveréket kaptak, amely főként galaktooligoszacharidokat és kis mennyiségű módosított mogrozidot tartalmazott.

Egy képzett érzékszervi bizottság szerint az új kombináció édessége a szacharózéhoz (asztali cukor) hasonló volt, ami arra utal, hogy a fogyasztók számára elfogadható lehet. A kémcsöves kísérletekben az új édesítőszer több jótékony hatású emberi bélmikroba, köztük a Bifidobaktérium és a Lactobacillus (tejsavbaktérium) baktériumfajok szintjét is növelte.

Ezenkívül a baktériumok által termelt metabolitok, például az acetát, propionát és butirát mennyiségének növekedése azt jelezte, hogy a keverék potenciálisan prebiotikus hatással lehet a bélmikrobiomra.

A kutatók szerint az új édesítőszer ígéretesnek tűnik ezen első elemzések alapján, és a következő lépésük az anyag emberi bélrendszer egészségére gyakorolt hatásának alaposabb vizsgálata lesz.

Nyitókép: Shutterstock