egy pohár feketekávé

Feketén iszod a kávét? Tudományos magyarázat van rá, hogy miért!

Emberek milliói kezdik reggeleiket a megszokott, rutinszerű kávéfőzéssel, amiből a nap további részeire is jut pár pohárnyi. Annak, hogy valaki feketén szereti az italát minden édesítőszer és tejszín nélkül, egy vizsgálat szerint nem feltétlenül az ízhez van köze, sokkal inkább a koffeintartalomhoz.


Eddig is tudni lehetett, hogy a genetika befolyásolja ízlésünket, ezzel együtt a keserű íz megítélését is. Ebből következően bizonyos emberek jobban vágynak erre az ízvilágra, mint mások. A feketekávé jellegzetes zamata sokakat elrettent, de rengetegen odáig vannak érte. Kutatók egy csoportja viszont azt az eredményt találta egy vizsgálat során, hogy a koffeintartalomnak jóval nagyobb szerepe van a kávéfogyasztási szokások kialakulásában.

k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 k\u00e1v\u00e9fajt\u00e1k

Fotó: Unsplash/Nathan Dumlao

A projektet Marilyn Cornelis vezette a Northwestern University Feinberg School of Medicine-en. Elmondása szerint a kávé iránti preferencia az emberek koffeinérzékenysége — vagyis inkább az, hogy milyen gyorsan dolgozza fel a szervezet a kapott koffeint — miatt alakul ki. Bizonyos személyek koffein iránti vágya sokkal nagyobb, mint az inger, hogy valami jó ízűt fogyasszanak. Másik szemszögből néhányak genetikája sokkal több koffeint igényel, mint az átlag, így el tudnak tekinteni a felpörgetéséhez szükséges folyadék ízétől.

Az ízlelés kérdése természetesen továbbra is lényeges: más italoknál is megfigyelték a kávéfogyasztási szokások hatását, például a keserű teák és az étcsokoládé esetében sokan a kávé aromáira asszociálnak, ezáltal jobban élvezik azt. Ez a kutatás az italfejlesztések szempontjából azt eredményezi, hogy nem számít, milyen ízű termékeket állítanak elő, ha tudatmódosító stimulánsokat alkalmaznak a gyártási folyamatoknál.