
Ez új tanulmány szerint nincs „biztonságos” feldolgozott húsfogyasztási szint
Amerikai kutatók több mint 70 korábbi tanulmányt (összesen több millió résztvevő bevonásával) tekintettek át, és elemezték az ultra-feldolgozott élelmiszerek és három egészségügyi probléma – a 2-es típusú cukorbetegség, az ischaemiás szívbetegség és a vastagbélrák – közötti összefüggéseket.
A kutatók a feldolgozott húsok, a cukorral édesített italok és a transzzsírsavak összefüggéseit vizsgálták, és a feldolgozott húsok mutatták a legrosszabb eredményeket – még akkor is, ha csak kis mennyiséget fogyasztottak belőlük.
Feldolgozottnak számít az a hús, amelyet kémiai úton tartósítottak, sóznak, pácoltak, erjesztettek vagy füstöltek, hogy javítsák az ízét vagy meghosszabbítsák az eltarthatósági idejét. Ide tartozik a szalonna, a sonka, a hot dog, a kolbász, a pácolt marhahús, a szalámi, a húskonzerv és a szárított hús.
Az egészségügyi kockázat monoton növekedése a feldolgozott húsok fogyasztásának növekedésével azt sugallja, hogy nincs »biztonságos« mennyiségű feldolgozott húsfogyasztás a cukorbetegség vagy a vastagbélrák kockázata tekintetében
– írja a Seattle-i Washingtoni Egyetem kutatócsoportja a közzétett tanulmányában.
A kutatásban talált összefüggések azonban viszonylag gyengék, nem bizonyítják a közvetlen ok-okozati összefüggést, és az elemzett tanulmányok az önbevalláson alapuló táplálkozási szokásokra támaszkodtak (amelyek nem biztos, hogy teljesen pontosak).
A tanulmánynak azonban több erőssége is van – az úgynevezett bizonyítási teher módszert alkalmazza, amely konzervatívabb az egészségre gyakorolt hatások értékelésénél. Az eredmények általában minimumértékek, ami azt jelenti, hogy valószínűleg alulbecsülik a valódi egészségügyi kockázatot.
Ami itt különösen figyelemre méltó, hogy a fogyasztás minimális növekedése még mindig növelte a kockázati szintet.

A feldolgozott húsok, a cukros italok és a transzzsírsavak még kis mennyiségű fogyasztása is összefügg a 2-es típusú cukorbetegség, az ischaemiás szívbetegség és a vastagbélrák kialakulásának megnövekedett kockázatával
– mondta Demewoz Haile, a Washingtoni Egyetem táplálkozásbiológusa a CNN-nek.
Például napi egy adagnak megfelelő hot dog elfogyasztása legalább 11 százalékkal nagyobb kockázattal járt a 2-es típusú cukorbetegség, és legalább 7 százalékkal nagyobb kockázattal a vastagbélrák kialakulására, mintha egyáltalán nem ettek volna feldolgozott húst.
Az italok esetében napi egy doboz cukorral édesített üdítőital 8 százalékkal nagyobb kockázatot jelentett a 2-es típusú cukorbetegségre, és 2 százalékkal nagyobb kockázatot az ischaemiás szívbetegségre, mintha nem fogyasztottak volna semmi cukrosat.
A transzzsírsavak esetében a napi kis mennyiség az ischaemiás szívbetegség kockázatának 3 százalékos növekedésével járt, szemben a nulla fogyasztással.

