Ez új tanulmány szerint nincs „biztonságos” feldolgozott húsfogyasztási szint
július 08., 2025  ●  Életmód  ●   in.hu

Ez új tanulmány szerint nincs „biztonságos” feldolgozott húsfogyasztási szint

Köztudott, hogy a feldolgozott húsok nem tesznek jót az egészségünknek – összefüggésbe hozták már őket a demenciával, a cukorbetegséggel és a rákos megbetegedésekkel. De vajon mennyi számít „biztonságos” fogyasztásnak? Egy új kutatás szerint semennyi.

Amerikai kutatók több mint 70 korábbi tanulmányt (összesen több millió résztvevő bevonásával) tekintettek át, és elemezték az ultra-feldolgozott élelmiszerek és három egészségügyi probléma – a 2-es típusú cukorbetegség, az ischaemiás szívbetegség és a vastagbélrák – közötti összefüggéseket.

A kutatók a feldolgozott húsok, a cukorral édesített italok és a transzzsírsavak összefüggéseit vizsgálták, és a feldolgozott húsok mutatták a legrosszabb eredményeket – még akkor is, ha csak kis mennyiséget fogyasztottak belőlük.

Feldolgozottnak számít az a hús, amelyet kémiai úton tartósítottak, sóznak, pácoltak, erjesztettek vagy füstöltek, hogy javítsák az ízét vagy meghosszabbítsák az eltarthatósági idejét. Ide tartozik a szalonna, a sonka, a hot dog, a kolbász, a pácolt marhahús, a szalámi, a húskonzerv és a szárított hús.

Az egészségügyi kockázat monoton növekedése a feldolgozott húsok fogyasztásának növekedésével azt sugallja, hogy nincs »biztonságos« mennyiségű feldolgozott húsfogyasztás a cukorbetegség vagy a vastagbélrák kockázata tekintetében

– írja a Seattle-i Washingtoni Egyetem kutatócsoportja a közzétett tanulmányában.

A kutatásban talált összefüggések azonban viszonylag gyengék, nem bizonyítják a közvetlen ok-okozati összefüggést, és az elemzett tanulmányok az önbevalláson alapuló táplálkozási szokásokra támaszkodtak (amelyek nem biztos, hogy teljesen pontosak).

A tanulmánynak azonban több erőssége is van – az úgynevezett bizonyítási teher módszert alkalmazza, amely konzervatívabb az egészségre gyakorolt hatások értékelésénél. Az eredmények általában minimumértékek, ami azt jelenti, hogy valószínűleg alulbecsülik a valódi egészségügyi kockázatot.

Ami itt különösen figyelemre méltó, hogy a fogyasztás minimális növekedése még mindig növelte a kockázati szintet.

Ez új tanulmány szerint nincs „biztonságos” feldolgozott húsfogyasztási szint
Fotó: Pablo Merchán Montes/Unsplash

A feldolgozott húsok, a cukros italok és a transzzsírsavak még kis mennyiségű fogyasztása is összefügg a 2-es típusú cukorbetegség, az ischaemiás szívbetegség és a vastagbélrák kialakulásának megnövekedett kockázatával

– mondta Demewoz Haile, a Washingtoni Egyetem táplálkozásbiológusa a CNN-nek.

Például napi egy adagnak megfelelő hot dog elfogyasztása legalább 11 százalékkal nagyobb kockázattal járt a 2-es típusú cukorbetegség, és legalább 7 százalékkal nagyobb kockázattal a vastagbélrák kialakulására, mintha egyáltalán nem ettek volna feldolgozott húst.

Az italok esetében napi egy doboz cukorral édesített üdítőital 8 százalékkal nagyobb kockázatot jelentett a 2-es típusú cukorbetegségre, és 2 százalékkal nagyobb kockázatot az ischaemiás szívbetegségre, mintha nem fogyasztottak volna semmi cukrosat.

A transzzsírsavak esetében a napi kis mennyiség az ischaemiás szívbetegség kockázatának 3 százalékos növekedésével járt, szemben a nulla fogyasztással.

Nyitókép: Peter Secan/Unsplash
november 06., 2025  ●  Életmód

Tényleg hajhullást okoz a matcha latte?

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!