A pókoktól való félelem illusztrációja

4 félelmetes és ritka fóbia, melyekről talán még sosem hallottál

Fóbiák szinte bármivel kapcsolatban kialakulhatnak, így a riogatás ünnepével szemben is. Alábbi cikkünkbe négy olyan példát írtunk össze, melyek nagyon ritkák, viszont annál félelmetesebbek, és valamilyen módon közük van a halloweenhez.


Mit jelent a fóbia?

Fóbiáknak azokat az irracionális félelmeket nevezzük, melyek szinte bármivel kapcsolatban kialakulhatnak. Sokszor egy fiatalkori trauma a kiváltó okuk, másoknak viszont nincs konkrétumra visszavezethető kezdetük. Ami megkülönbözteti őket az átlagos félelem érzetétől, az a kifejtett válaszreakció és az érzés leküzdésének képessége, vagy éppen annak a hiánya.

Példaképp a pókoktól sokan tartanak, éppen ezért lecsapják, vagy eltávolítják őket a házból. Akik viszont fóbiát táplálnak az irányukba, azok a heves érzéseik miatt képesek felgyújtani a saját otthonukat is. Kevesen gondolnak bele, de a halloween egyes elemeivel szemben is kialakulhatnak ilyen ellenérzések. Íme pár példa ebből a témakörből:

1. Samhainophobia

Magától a halloween ünnepétől való rettegés a samhainophobia.

Eredete egy ősi kelta hagyományra vezethető vissza, amikor úgy vélték, hogy a nappalok rövidülésével és az éjszakai sötétség elhúzódásával halványabb lesz a vonal az emberi és a szellemvilág között. Ekkor — az akkori hitvilág szerint — a kísértetek az emberek közt jártak. Az ő elüldözésükre a lakosok beöltöztek állatoknak, hogy félelmet keltsenek az elhunytakban. Ezt a szokást végül színes jelmezekkel, édességgel és különböző játékokkal egészítették ki.

Valószínűleg az a félelem, melyet egykoron az emberek éreztek, ugyanolyan formában jelenik meg most is néhány személyben. Akik ebben a fóbiában szenvednek, azoknak ez az ünnep nem egy nevetéssel és szórakozással teli esemény, hanem a rettegés legfőbb napja.

2. Wiccaphobia

Ez nem más, mint a boszorkányoktól, a varázslóktól és magától a mágiától való félelem. Kiváló példa erre a Jézus tábora című film, melyben a gyerekeket el akarták rémíteni a Harry Potter-könyvek olvasásától. Azt mondták nekik, hogy a varázserővel bíró személyek Isten ellenségei. Az ilyen megközelítésekkel könnyen hosszan gyógyuló traumákat szerezhetnek a fiatalok, és az is elképzelhető, hogy felnőttkorukban is kerülik majd miattuk a varázslókkal kapcsolatos történeteket.

3. Phasmophobia

Egy l\u00e1ny f\u00e9lelm\u00e9ben takarja az arc\u00e1t

Fotó: Shutterstock

A szellemektől való félelem. Akiknek ilyen fóbiájuk van, legtöbbször valóban hisznek a kísértetekben, illetve a gyerekek hajlamosabbak rá, mint a felnőttek. Ez persze nem zárja ki azt, hogy idősebbeknél is kialakuljon, illetve hinni sem feltétlen muszáj a létezésükben.

4. Démonofóbia

Végezetül pedig képzeljük el, hogy ha egy elbeszélés képes rémisztővé és taszítóvá tenni a Harry Potter-történeteket a fiataloknak, akkor mit lehet tenni az olyan lényekkel, mint a démonok, az ördögök, vagy maga a Sátán. Ennek a félelemnek a kialakulásához természetesen egy dogmatikus barát elmesélése vagy egy könyv is hozzásegítheti a fogékony elméket.

Egy korábbi cikkünkben további öt szokatlan fóbiáról lehet részleteket megtudni, melyek olyan ritkák, hogy elképzelni sem tudjuk őket.

Nyitókép: Unsplash/Vadim Bogulov

Forrás: Psychology Today