Vincent van Gogh Önarckép levágott füllel című festménye

Felháborodást keltett a mentális betegséggel viccelő Van Gogh-ajándéktárgy

A londoni Courtauld Gallery múzeumshopjában árult fül alakú radír sokak szerint Vincent Van Gogh mentális egészségével való viccelődés.

Sokakat felháborított a londoni Courtauld Galéria Van Gogh-kiállításának ajándéktárgyai közé tartozó érzelmi elsősegélynyújtó készlet és a fül alakú radír. A művész munkáiból rendezett nagy kiállításon többek között a bekötözött fülű Vincent van Gogh önarcképe is látható, írja a Guardian.

Köztudott, hogy a művész egy borotvával levágta a bal fülét, majd nem sokkal később elmegyógyintézetbe került. Van Goghnak több hallucinációs és epilepsziás, valamint idegrohama is volt, egy alkalommal három hétre tudatát vesztette. A festő 1890-ben július 27-én szíven lőtte magát, két nappal később belehalt sérüléseibe.

Sokak szerint a fentiek fényében nagyon nem elegáns dolog Van Gogh „mentális betegségével viccelődni", sőt, kifejezetten ízléstelen.

A fül alakú radír mellett egy 5 font értékű szappan is megvásárolható a galériában, amelyet „a megkínzott művésznek" dedikálnak, aki a „pihe-puha buborékokat élvezi” . Egy „érzelmi elsősegélynyújtó készletet”, amelynek ára 16 font, a leírás szerint „egy doboz bölcs vészhelyzeti tanácsot 20 kulcsfontosságú pszichológiai helyzethez”.

Charles Thomson, a Stuckist művészcsoport társalapítója elmondta, „az öngyilkosság nem vicc, ahogy a mentális betegség sem az."

„Ez sekélyes, csúnya és érzéketlen. Mi a következő? Van Gogh öngyilkosságot okozó pisztolya?”

– nyilatkozta a Mail on Sunday-nek.

David Lee művészeti kritikus, a The Jackdaw magazin szerkesztője azt újságnak azt mondta, hogy ez olyan, mintha műláb formájú ceruzákat árulnának egy Frida Kahlo kiállításon, a mexikói művészre utalva, aki üszkösödés következtében veszítette el a lábát.

Nyitókép: Instagram / courtauld