Koronavírus gyorsteszt

A koronavírus rengeteget rontott a környezetszennyezésen — Ez a fajta teszt lehet a megoldás

A koronavírus kimutatására alkalmas gyorstesztek tervezésénél kezdetben az volt a cél, hogy a lehető leggyorsabban elterjedjenek mindenhol. Két év telt el a világjárvány kirobbanása óta, azóta viszont semmit nem változtattak az eredeti modellen a fenntarthatóság irányába. Egészen mostanáig.


A gyorstesztek legnagyobb problémái közé tartozik az orrtampon kellemetlen használata, valamint annak a vékony, piros vonalnak az értelmezése, melyet sokan nem is vesznek észre szemüveg nélkül. Mindezek mellett a legrosszabb, hogy minden darab nem lebomló műanyagból készül, így pedig káros hatással van a természetre.

Kiszámították, hogy az Egyesült Államok kormánya januárban 1 milliárd tesztet vásárolt, tehát csak abban az országban 11 ezer tonna káros szemét halmozódott fel kizárólag gyorstesztekből.

Egy londoni székhelyű vállalkozás erre a problémára szeretne megoldást kínálni egy újszerű helyettesítéssel. Terveik szerint egy biológiailag lebomló és újrahasznosítható változat kerülhetne forgalomba, melynek a teljes előállítási költsége nagyjából ugyan annyi lenne, mint a jelenlegi típusnak. Az Eco-Flo névre keresztelt tesztkészlet egyelőre csak egy prototípus nélküli koncepció, viszont hatalmas potenciál rejlik benne.

A műanyag gyorstesztek jelenleg három részben kaphatók, ezeket pedig sokszor külön-külön csomagolják nejlonba. Megoldásként a cég a teljes készletet egy biológiailag lebomló tasakba csomagolná, maga az eszköz pedig egyetlen darabból állna, mely egy mini könyvhöz hasonlóan kinyitható lenne. Emellett érthetőbbre készítenék a jelzést is, hogy könnyebben észrevehessék az emberek a piros csíkot, valamint az orrtampont egy nyálmintán alapuló technológiára cserélnék.

Jelenleg nem biztos, hogy a környezettudatos teszt valaha forgalomba kerül, viszont a vállalkozóknak és az országoknak mindenképp felhívja a figyelmét a problémára. A cég alapítója — Jo Barnard — szerint a gyártóknak előnyben kell részesíteniük az olcsó teszteket, de nem a környezet rovására.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Fast Company