Két óvszer sárga háttéren

Ezért olyan korlátozottak a férfi fogamzásgátló lehetőségek

A nők és a teherbe esni képes személyek számára számos hatékony fogamzásgátló módszer áll rendelkezésre, többek között szájon át szedhető tabletták, tapaszok, injekciók, implantátumok, hüvelygyűrűk, spirálok és sterilizáció. A férfiak és a spermát termelő emberek számára azonban korlátozottak a lehetőségek.

A férfiaknál az óvszer használata, valamint a megszakításos módszer a legjellemzőbb. Utóbbinak elég magas, 20 százalékos a hibaszázaléka, míg az óvszer hibaaránya helyes használat esetén csak 2 százalék, de ez az arány 13 százalékra emelkedik, ha figyelembe vesszük, hogy az emberek általában hogyan használják.

A vazektómia hibaaránya kevesebb mint 1 százalék, de minimálisan invazív műtétet igényel, és állandó fogamzásgátló módszernek számít. Sem a vazektómia, sem a megvonás nem véd azonban a szexuális úton terjedő fertőzések ellen.

A „szike nélküli vazektómia” 1980-as évekbeli bevezetése óta nem volt új formája a férfi fogamzásgátlásnak. Christina Chung-Lun Wang, a Harbor-UCLA Orvosi Központ Lundquist Intézetének orvos-kutatója és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem David Geffen Orvosi Iskolájának orvosprofesszora csapatával az 1970-es évek óta fejlesztünk férfi fogamzásgátló módszereket.

„Hiszem, hogy az új biztonságos, visszafordítható és megfizethető fogamzásgátlási lehetőségek segíthetnek a férfiaknak abban, hogy részt vegyenek a fogamzásgátlásban, és megosszák a fogamzásgátlással kapcsolatos felelősséget partnereikkel, valamint csökkenthetik a nem kívánt terhességek arányát”

– mondja Wang a SciencAlertnek.

Felelősségvállalás a családtervezésért

Egy 2017-es, 1500, 18 és 44 év közötti férfi körében végzett felmérés szerint több mint 80 százalékuk szeretné megakadályozni, hogy partnere teherbe essen, és úgy érzi, hogy megosztott vagy kizárólagos felelősséggel tartozik a születésszabályozásért.

Azok a férfiak, akik elégedetlenek az óvszerrel, nagyobb valószínűséggel alkalmazzák a megszakításos módszert, mint a fogamzásgátlás egyik formáját, vagy soha nem használnak fogamzásgátlást. Az óvszerrel elégedetlenek 87 százaléka azonban érdeklődik a férfi fogamzásgátlás új módszerei iránt.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban becslések szerint 17 millió férfi keres új fogamzásgátló módszereket a nem kívánt terhességek megelőzésére. Hasonlóképpen, egy 2002-es, négy kontinens kilenc országában több mint 9000 férfi körében végzett felmérés szerint több mint 55 százalékuk hajlandó lenne új férfi fogamzásgátló módszert alkalmazni. Fontos, hogy egy 2000-ben három kontinensen végzett felmérés szerint a nők 98 százaléka bízna abban, hogy partnere férfi fogamzásgátló módszert használ.

A férfi fogamzásgátlás akadályai

Az új férfi fogamzásgátló iránt mutatkozó erős érdeklődés felveti a kérdést, hogy a nyolcvanas évek óta miért nem jelentek meg új férfi fogamzásgátló módszerek. A férfi fogamzásgátlók fejlesztését elsősorban kormányzati és nem kormányzati szervezetek támogatták, beleértve az egyetemi orvosi központokkal együtt dolgozó Egészségügyi Világszervezetet (WHO).

Ezek az ügynökségek azonban gyakran nem rendelkeznek a gyógyszeripari vállalatokhoz hasonló gyógyszerfejlesztési infrastruktúrával, a programokat jellemzően csak néhány munkatárs irányítja, akiket klinikai kutatószervezetek segítenek. A korlátozott pénzügyi források ráadásul tovább lassítják a fejlesztést, és a gyógyszeripari vállalatok érdeklődésének hiánya szintén szerepet játszhat a férfi fogamzásgátló módszereinek kifejlesztésében, és számos lehetséges oka van annak, hogy a gyógyszeripar elzárkózik a férfi fogamzásgátlóktól.

Ennek egyik oka a fejlesztés költségeinek és a potenciális piac bizonytalanságának mérlegelése. Az egyéb okok közé tartozik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy ki forgalmazná ezeket a gyógyszereket, valamint a férfi fogamzásgátló módszerek az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) jóváhagyásának tisztázatlan szabályozási követelményei. A terhesség bekövetkezése esetén a vállalatok is aggódhatnak a felmerülő felelősség miatt.

Jelenleg fejlesztés alatt álló új módszerek

A kutatók jelenleg több különböző férfi fogamzásgátló módszert vizsgálnak. A hormonális módszereket általában bőrre felvitt gél, izomba adott injekció vagy szájon át szedhető tabletta formájában alkalmazzák. Ezek a módszerek általában tesztoszteront és

progesztint tartalmaznak. A progesztin elnyomja az agyalapi mirigy két hormonját, amelyek a heréket, a spermiumokat termelő szerveket szabályozzák.

Bár a heréknek nagy koncentrációjú tesztoszteronra van szükségük a spermiumok előállításához, a hormonális módszerek jellemzően azért tartalmaznak tesztoszteront, hogy biztosítsák a hormon megfelelő szintjét más testi funkciókhoz. Ellentmondásos módon a tesztoszteron szedése segíthet a spermiumtermelés elfojtásában is, mivel a keringő tesztoszteronszint egy bizonyos szint fölé történő növelése elnyomja ugyanezt a két agyalapi mirigyhormont. A progesztin hozzáadása tovább fokozza a spermiumtermelés elnyomását.

A fejlesztésben legtovább haladó hormonális fogamzásgátló jelölt jelenleg jelenleg egy folyamatban, második szakaszban zajló klinikai vizsgálatban vesz részt, amelybe négy kontinensen több mint 400 párt vontak be. Ennek a vizsgálatnak a fő ügyelőjeként dolgozott Wang a Lundquist Intézetben.

Az Eunice Kennedy Shriver Nemzeti Gyermekegészségügyi és Emberi Fejlesztési Intézet és a Lakossági Tanács által támogatott vizsgálat eredményei, minimális mellékhatásokkal, eddig ígéretesek, és a párok elfogadhatónak találták a gél használatát.

Wang csapatával olyan gyógyszereket is fejleszt, amelyek a tesztoszteronhoz és a progesztinhez hasonlóan működnek, de egyetlen vegyületben. Ezeket a gyógyszereket jelenleg korai tesztelésnek vetik alá embereken napi orális tabletta vagy hosszan tartó injekció formájában.

A nem hormonális módszerek jellemzően olyan gyógyszereket tartalmaznak, amelyek kifejezetten a spermatermelő szerveket célozzák meg, hogy csökkentsék a spermiumok koncentrációját vagy működését. A nem hormonális gyógyszerek állatmodellekben hatásosnak bizonyultak, de preklinikai toxikológiai eredményekre van szükség, mielőtt a biztonságosságot, tolerálhatóságot és hatásosságot igazoló klinikai vizsgálatokat megkezdenék az embereken. Néhány ilyen módszer már az első fázisú klinikai vizsgálatok felé halad.

Egy másik nem hormonális módszer a vas deferens, a spermiumokat az ejakulációhoz szállító szerv reverzibilis blokkolása. A Male Contraceptive Initiative és a Parsemus Foundation által támogatott tanulmányok olyan hidrogéleket – egyfajta vizet visszatartó polimert – tesztelnek, amelyek megakadályozzák a spermiumok áthaladását a vas deferensben.

Nyitókép: Unsplash