egy szomorú fiatal férfi a gondolataiba merülve

Miért fáj a pasiknak sokkal később a szakítás, mint a nőknek?

Előfordult már veled, hogy amikor nehéz szívvel végre úgy döntesz, véget vetsz egy kapcsolatnak, és az exed úgy tesz, mintha nem is zavarná a szakítás. Aztán amikor te már továbbléptél, rátör a gyötrődés. Miért sújtja sokkal később a szakítás a pasikat?Ha volt párod nem úgy reagál a szakításra, ahogyan azt remélted, akár úgy is tűnhet, mintha soha nem szeretett volna téged igazán. Amikor te a szobádba zárkózol, depressziósan, egy nagy doboz jégkrémmel, a volt pasid valószínűleg kint lóg a fiúkkal. Könnyű azt feltételezni, hogy őt nem érintette meg a szakítás, vagy csak próbál fölénybe kerülni veled szemben. Fontos azonban, hogy mindenki másképp kezeli a fájdalom elzsibbasztását. Elég könnyű általánosítani a viselkedéseket azáltal, hogy nemi szerepekhez társítjuk őket. Próbáld meg inkább a másik szemszögéből feltárni a helyzetet.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat az okokat, amelyek miatt a férfiak általában sokkal később adnak érdemi reakciót egy szakítás kapcsán.

​Miért üti meg később a szakítás a srácokat?

A szakítás különböző hatással lehet az egyénekre, és gyakran megfigyelhető, hogy egyes pasiknál az érzelmi hatások később jelentkezhetnek. Számos tényező járul hozzá ehhez a késleltetett reakcióhoz, ami pszichológiai, társadalmi és személyes dinamikára vezethető vissza. Íme 7 fő ok, amiért a szakítás súlya később éri a pasikat.

​1. Alkalmatlanok az érzelmek feldolgozására

A férfiak érzelemfeldolgozási képessége lassabb lehet, ami késleltetett reakciót okoz. Ha valakinek több időbe telik feldolgozni az összetett érzéseket, természetes, hogy nem tudja feldolgozni a szakítással járó érzések intenzitását. Ez a késleltetett reakció az érzelmek alaposabb feltárásához vezethet, ahogy a férfiak fokozatosan megbirkóznak a helyzettel, és a nyitottság, hogy egészséges megoldási módokat keressenek, később jöhet.

​2. Társadalmi elvárások és sztoicizmus

fiatal p\u00e1r szomor\u00faan \u00fcl egym\u00e1s mellett

Fotó: Shutterstock

A társadalmi normák arra kondicionálták a férfiakat, hogy sztoikusnak kell lenniük és el kell rejteniük a sebezhetőséget. Sajnos a férfiakat fiatal koruktól kezdve arra tanítják, hogy az érzelmek kimutatása a gyengeség jele. Ez az érzelmek kezdeti elfojtásához és az érzelmek hatékony feldolgozásának képtelenségéhez vezethet, de ezek az érzések később újra felszínre törhetnek. Az ezeknek a társadalmi normáknak való megfelelésért folytatott küzdelem akadályozhatja az azonnali érzelemkifejezést, így a felgyülemlett érzelmek később egészségtelen módon törhetnek ki.

​3. Az érzelmi támogatás elvesztése

A férfiak érzelmi támogatás tekintetében nagymértékben támaszkodhatnak partnerükre. Amikor ez a támogatás egy szakítás után eltűnik, a hiány jobban érezhetővé válik, és késleltetett érzelmi distresszt eredményezhet. A közeli érzelmi bizalmi személy hiánya a férfiakat érzelmi szükségleteik tudatosítására késleltetett veszteségérzetet és vágyakozást válthat ki. Ilyenkor természetesen felmerül a kérdés, hogy miért nem a barátaikhoz fordulnak érzelmi támogatásért? Talán azért, hogy ne mutassanak sebezhetőség vagy gyengeséget.

​4. Emlékek és kiváltó okok felelevenítése

Ha egy srác képtelen feldolgozni az érzelmeket, miközben szívfájdalommal vagy szakítással küzd, a kapcsolathoz kapcsolódó emlékek, helyek vagy tárgyak később érzelmeket válthatnak ki. Ahogy a férfiak találkoznak ezekkel az emlékekkel, a hozzájuk kötődő érzelmek idővel felerősödhetnek. A közös élmények és helyek felidézése keserédes érzéseket idézhet elő, ami miatt az érzelmek újult erővel törnek felszínre.

​5. A magányossággal és elszigeteltséggel való szembenézés

Amint a szakítás okozta sokk elmúlik, a férfiak magányossággal és elszigeteltséggel találhatják magukat szemben. Ez az újdonsült magány felnagyíthatja a veszteség érzelmi hatását, ami késleltetett érzelmi reakciókhoz vezethet. Ahelyett, hogy segítséget kérnének, hajlamosak elzárkózni, ezzel az elszigeteltség érzése idővel felerősödik, ami jóval a szakítás után összeomláshoz vezet. Ha valaha is gondolkodtál azon, hogy „miért mondanak a pasik bántó dolgokat egy szakítás után, amit nem gondolnak komolyan?", általában ez az oka. Nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel a kellemetlen érzelmekben való eligazodáshoz.

​6. A változás és a veszteség felismerése

egy n\u0151 otthagyja a f\u00e9rfit

Fotó: Shutterstock

Idővel a férfiak teljes mértékben felfoghatják a szakítás okozta változások és veszteségek mélységét. Ez a felismerés késleltetett érzelmi reakciókat eredményezhet, mivel a helyzet nagysága egyre nyilvánvalóbbá válik. Az életükben bekövetkezett mélyreható változások fokozatos megértése késleltetett érzelmi számvetéshez vezethet. Miközben feldolgozzák az egészet, lehet, hogy nem vonzódnak senkihez. Ez pedig a „mi lett volna, ha" és a „mi lehetne" gondolatai között hagyja őket; ami még nehezebbé teszi számukra a szakítás feldolgozását.

​7. Az identitás és a jövő újraértékelése

A férfiaknak hosszabb időbe telhet, mire újraértékelik identitásukat és jövőbeli terveiket egy szakítás után. Ez az újraértékelés késleltetett érzelmi reakciókat válthat ki, mivel a megváltozott jövő bizonytalanságával navigálnak.

Forrás: Bonobology

Nyitókép: Unsplash