E nélkül az étel nélkül nem is igazi az ősz
Finom és szuper immunerősítő.
A piacokon szeptember végétől márciusig kapható szelídgesztenye tele van vitaminokkal, így amellett, hogy ízletes, jótékony hatással van az egészségünkre is.
A jó gesztenye fényes, kissé olajos tapintású, a felülete sima. Frissességét könnyen letesztelhetjük – ha vízbe tesszük, és felemelkedik a felszínre, akkor már romlott. A gesztenyebél akkor jó, ha krémes-fehér színű, húsos és sűrű, írja a haszon.hu.
A gesztenye maghéját bevágva piríthatjuk nyílt tűzön, meghámozva és megtisztítva pedig kandírozhatjuk vagy főzés után meghámozva készíthetünk belőle pürét. Mivel magas a szénhidráttartalma, a gesztenye a gabona- és burgonyaféléket is helyettesítheti az étrendekben.
Fotó: Shutterstock
A gesztenye gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban, de magas a B1-, B2- és B6-vitamin, illetve C-vitamin-tartalma is (utóbbi azonban magas hőkezelés esetén csökken).
Ásványi anyagokat is jócskán tartalmaz, például nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, rezet, vasat és magnéziumot, míg zsiradék csak nagyon kis mennyiségben található meg benne. Természetes formában megtalálható benne az ómega-3 zsírsav, ami nélkülözhetetlen az egészséges sejtműködéshez.
Élelmi rost-hányada jelentős, így csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, illetve a rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.
Hazánkban 281 hektáron termesztettek szelídgesztenyét 2023-ban, míg az országos éves termésmennyiség 150-300 tonna között változott az elmúlt években, ez pedig a helyi feldolgozóknak sem volt elegendő. Ehhez jellemzően 2000–2500 tonna gesztenyeimport társult, jellemzően Olaszországból.
Nyitókép: Shutterstock