Morzsás almás pite

Morzsás almás pite — az ősz egyik legnagyobb sztárja

Az őszi hangulat eléréséhez itt az ideje elővenni a klasszikus ízeket. Az idei év egyik legnagyobb szezonális különlegessége a morzsás almás pite, melynek az egyszerű, mégis nagyszerű receptjét itt most megtaláljátok.


Mi a különbség a hagyományos és a morzsás almás pite között?

A hagyományosan elkészített süteménynek van egy alsó és egy felső héja, a tetején pedig néha még egy rácsos mintázat is szerepel. Ezzel szemben a másik verzión hiányzik a felső kéreg, helyette pedig egy morzsás bevonat található, mely ropogós, vajas és édes réteggé sül a pite tetején.

Ez a morzsa vaj, barna cukor, liszt és fahéj keveréke. Ezeket eredményét végül addig kell törni, míg apró darabok nem esik. Ezt természetesen nem kötelező a süteménnyel együtt csinálni, hiszen hűtőben is tárolható. Ezt a fontos hozzávalót bekészítve gyorsabban összedobható a pite bármilyen alkalomra.

Íme, a recept!

Kezdésképp ki kell tekerni a pite tésztáját egy szabványos sütőformába. A széleket kedv szerint el lehet gyűrni, hogy szebb legyen a végeredmény.

A tésztát ezt követően hagyjuk hűlni. A várakozás ideje alatt célszerű nekilátni a tölteléknek, melyhez összeöntjük a felszeletelt almát a barna cukorral, a citromhéjjal és annak a levével, illetve a fahéjjal, valamint a szerecsendióval és a liszttel a sűrítéshez.

A morzsás bevonat elkészítése után azt is ajánlatos hűtőben tárolni, hogy kellően kemény legyen.

A pite összeállításához a tölteléket a tésztába öntjük úgy, hogy egy kicsit fel legyen halmozva középen. A tetejére mehet a morzsa.

Folytatásképp az összeállított desszertet be kell tenni a sütőbe nagyjából 55-65 percig. Addig tartsuk bent, míg a héj aranybarnává nem válik. Végezetül legalább két órán át érdemes békén hagyni, hogy magától megdermedjen. Ez azért fontos, hogy az almaszósz sűrű legyen, és ne folyjon ki, amikor szeletelni kezdjük.

Amint ezekkel megvagyunk, már nincs is más dolgunk, mint élvezni a finom falatokat a bekuckózós őszi estéken.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: The Kitchn